Rijkswaterstaatsgebouw wordt jeugdkliniek GGZ

Het voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen staat leeg en moet plaatsmaken voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. In plaats van slopen wordt het pand ontmanteld en krijgen de materialen een nieuwe bestemming: de nieuw te (ver)bouwen kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge.

In dit districtskantoor zijn veel hergebruikte materialen verwerkt en bij de oplevering was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Bijzonder is dat architect Taco Tuinhof van Rothuizen Architecten de bruikbare onderdelen van het gebouw als uitgangspunt neemt voor zijn ontwerp van de kinder- en jeugdkliniek. Zo behouden de hergebruikte materialen hun waarde en wordt zelfs meerwaarde gecreëerd. In het ontwerp zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, de houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt.

Niet alle materialen zijn passend voor de kinder- en jeugdkliniek. Het Bredase bedrijf New Horizon Urban Mining ontmantelt het pand en zorgt er voor dat alle materialen en grondstoffen een traceerbare nieuwe bestemming krijgen. Emergis heeft samen met Impuls Zeeland diverse partijen bij elkaar gebracht om de kennis over de circulaire economie die wordt opgedaan tijdens het bouwproces te delen. Provincie Zeeland stimuleert initiatieven die bijdrage aan en ondersteunt dit project met een financiële bijdrage.

Bron: www.dearchitect.nl (http://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2017/3/rijkswaterstaatsgebouw-wordt-jeugdkliniek-ggz-101170174)

3D-View-Zuidgevel-render-300dpi-FINAL-272x130 3D-View-Zuidgevel-render-300dpi-FINAL-272x130