Generieke module wil GGZ-professionals grip geven op kluwen aan eHealth

Het aanbod van eHealth in de gezondheidszorg is enorm en ontwikkelt zich razendsnel. De mogelijkheden ervan blijven helaas deels onbenut. De nieuwe generieke module eHealth GGz helpt professionals in de GGz om grip te krijgen op de mogelijkheden van eHealth binnen dit werkveld. Dat schrijft FMT Gezondheidszorg (http://www.fmtgezondheidszorg.nl/kluwen-ehealth-ggz-ontrafeld/) deze week op haar website.

Doel generieke module
De GGz-wereld kent een ‘kluwen’ van methoden waarbij digitale toepassingen een rol spelen, vernemen we van Neijenhuis. “Om deze uit elkaar te vlechten, is er voor gekozen een generieke module eHealth te ontwikkelen. Wat is eHealth en wat is het niet? Oftewel, waar zetten we – bijvoorbeeld in welke fase – preventieve interventies dan wel zorg in met het gebruik van ict. Welke toepassingen zijn er? Denk aan webportalen waar bijvoorbeeld digitale vragenlijsten en voorbeeldfilmpjes op staan tot het gebruik van bepaald apps en beeldtelefoon.”
Dat zegt Jacqueline Neijenhuis in het artikel. Neijenhuis is zelfstandig programmamanager in de gezondheidszorg en richt zich met name op projecten rondom kwaliteitsverbetering, vaak in combinatie met digitale gegevensuitwisseling. Ze is projectleider van het project generieke module eHealth GGz.

De generieke module eHealth is klaar en zit nu in het traject van autorisatie en aanbieding ervan bij het Zorginstituut Nederland. Het project – een opdracht van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz – is uitgevoerd door Neijenhuis Projectbegeleiding en Advies en ResCon. In samenspraak met een expertgroep ontwikkelde de onderhoudgroep van het project in zes fases de generieke module eHealth in de geestelijke gezondheidszorg. De onderhoudsgroep bestond uit primaire partners met expertise op het terrein van de beroepsuitoefening/ervaringsdeskundigheid in de GGz en in de expertgroep namen personen deel met expertise op het terrein van eHealth en ontwikkeling van generieke standaarden. Het proces werd ondersteund door een projectgroep, die het geheel coördineerde. De module wordt dit voorjaar gepubliceerd op  www.kwaliteitsontwikkelingggz.nl en maakt deel uit van de stoornisspecifieke zorgstandaarden en generieke modules die momenteel worden ontwikkeld voor de brede GGz.

Complexe materie
Marty Dijkstra is manager Behandelzaken en psychotherapeut bij GGZ Noord-Hollland-Noord. Ze is tevens projectleider implementatie eHealth. Op verzoek van GGz Nederland werkte ze mee aan de ontwikkeling van de generieke module eHealth. Ze zegt: “De implementatie van eHealth is complex. De mogelijkheden van eHealth voor behandeling van patiënten met psychiatrische problemen zijn er. Naar mijn inschatting wordt er nu zo’n 10% gebruik van gemaakt in instellingen. Dat zou meer kunnen. Oorzaken? De implementatie van eHealth moet soms gebeuren door mensen die er niet voor opgeleid zijn. Dat maakt het moeilijker. Daarnaast, zowel zorgverleners als patiënten zijn gewend aan menselijk contact. Er heerst enige angst voor het gebruik van digitale middelen. Onterecht, maar we lopen er wel tegen aan.”

Bron en voor het hele artikel, zie

FMT Gezondheidszorg (http://www.fmtgezondheidszorg.nl/kluwen-ehealth-ggz-ontrafeld/)

 

Bekijk voor meer informatie over eHealth ons themamagazine van juni: Met een bolderkar de digitale snelweg op (http://ggztotaal.sitehand.nl/content/29166/download/clnt/68361_ehealth_magazine_juni_2016.pdf)

ehealth 1 ehealth 1