Voorwaarden aanbesteding jeugdzorg Alphen en Kaag-en-Braassem disproportioneel

De voorwaarden waaronder de gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem de jeugdzorg in hun gemeenten wilden aanbesteden zijn disproportioneel. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep bepaald.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het verlenen van jeugdzorg. Zij hebben door middel van een aanbesteding een of meer (samenwerkende) partijen willen selecteren om de jeugdzorg in de gemeenten te verzorgen. Uitgangspunten daarbij waren onder meer dat er geen wachtlijsten mogen ontstaan, dat patiënten niet geweigerd mogen worden en dat er een budgetplafond zou worden gehanteerd. Budgetoverschrijdingen komen daarmee voor rekening van de opdrachtnemer.

Het Haagse hof heeft geoordeeld dat een potentiële opdrachtnemer door de beschikbaarheid van onvolledige informatie het risico van de opdracht niet goed zou kunnen inschatten. In combinatie met het feit dat er geen wachtlijsten mogen ontstaan en het feit dat een eventuele budgetoverschrijding voor rekening van de opdrachtnemer komt, is het hof van oordeel dat de voorwaarden van de aanbesteding in strijd komen met de Gids proportionaliteit.

De voorzieningenrechter in de rechtbank Den Haag oordeelde eerder in gelijke zin.

De beide gemeenten reageren teleurgesteld. (https://vng.nl/files/vng/20170214_gemeenten_gaan_inkooptraject_jeugdhulp_overdoen.pdf)

Bron: De Rechtspraak (https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Voorwaarden-aanbesteding-jeugdzorg-disproportioneel.aspx)

 

Al geabonneerd op het maandelijkse eMagazine van GGZTotaal?
Klik hier (http://ggztotaal.sitehand.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html) om je gratis in te schrijven.

wetgeving GGZ wetgeving GGZ