Petitie tegen ROM-als-benchmark na een week ruim boven de 3000 handtekeningen

Update weekend 18/19 februari: de 5000 handtekeningen gepasseerd

Een groep van achttien meer en minder bekende psychiaters, hoogleraren en ervaringsdeskundigen zijn afgelopen week een petitie gestart om een einde te maken aan de ROM als kwaliteitsmeting. Onder hen zijn Jim van Os, Remke van Staveren, Wilma Boevink en Menno Oosterhoff. Binnen drie dagen waren meer dan duizend handtekeningen verzameld, een week na de start van de petitie is dat aantal opgelopen tot ver boven de drieduizend. Ondertussen staat de teller boven de 5000.

De petitie luidt:

Stop ROM als benchmark in de GGZ

Routine Outcome Monitoring (ROM) is het regelmatig invullen van vragenlijsten, bedoeld ter ondersteuning van de behandeling.

Al in 2012 werd door onder meer alle acht kernhoogleraren psychiatrie gewaarschuwd voor grootschalige invoering van deze ROM om de kwaliteit van behandelingen te vergelijken. Daarvoor is het totaal ongeschikt. Dit is nog weer eens bevestigd door een onafhankelijk rapport van de rekenkamer van 26 januari 2017.

Helaas is hier niet naar geluisterd. Het is nu zelfs een wettelijke verplichting en zorgverzekeraars geven boetes als er onvoldoende ROM-gegevens worden aangeleverd. Het verkrijgen en verwerken van al die gegevens kost naar schatting 30 miljoen per jaar. 

ROM was oorspronkelijk bedoeld voor het verbeteren van de individuele behandeling. Dit gebruik is verdrongen door het moeten leveren van ROM-gegevens aan de stichting benchmark GGZ. Privacygevoelige informatie wordt op grote schaal verstrekt zonder toestemming van de patiënt voor iets waar hij niets aan heeft.

Natuurlijk zijn we voor het meten van de kwaliteit. We zijn alleen tegen een verkeerde manier om de kwaliteit te meten. ROM is dáárvoor niet geschikt.

Door de petitie te ondertekenen geef je aan een eind te willen aan deze geldverslindende, zinloze en bureaucratische praktijk. Het formulier staat naast of onder deze tekst, afhankelijk van op welke site u tekent.

Initiatiefnemers:

Jim van Os, hoogleraar psychiatrie, Lex Vink, verpleegkundige en ervaringsdeskundige, Judica Berkelaar, ervaringsdeskundige en activist, Marian Ploegmakers, klinisch psycholoog en psychotherapeut, Gert Muller, sociaal psychiatrisch verpleegkundige en gezins- en relatietherapeut, Inge van de Kerkhof, webbeheerder en ervaringsdeskundige, Cobie Groenendijk, psychiater, jurist en activist Nationaal Zorgfonds, Wilma Boevink, onderzoeker Trimbos en ervaringsdeskundige Gerrit Glas, hoogleraar filosofie en psychiatrie Anne Marsman, psycholoog, redacteur PsychoseNet en ervaringsdeskundige, Wiepke Cahn, hoogleraar psychiatrie, Michiel Hengeveld, hoogleraar psychiatrie, Alan Ralston, psychiater en filosoof, Philippe Delespaul, hoogleraar zorginnovatie in de GGZ en psycholoog, Remke van Staveren, psychiater en HART voor de GGZ, Michael Milo, psycholoog, Menno Oosterhoff, psychiater en blogger.

Website Stop ROM (http://www.stoprom.com/) | Petities24 (https://www.petities24.com/stop_rom_als_benchmark) | Grafiek handtekeningen (http://stoprom.com/grafiek/)

De petitie tekenen? Klik hier (https://www.petities24.com/stop_rom_als_benchmark)

Bron: stoprom.com (http://stoprom.com/)

 

 

Al geabonneerd op het maandelijkse eMagazine van GGZTotaal?
Klik hier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html) om je gratis in te schrijven.

ROM 1 ROM 1