Het gebruik van drugs en alcohol onder jongeren Amsterdam is hoger dan landelijk

Een kwart van de leerlingen van klas 5 en 6 van havo en vwo in Amsterdam gebruikt cannabis, een op de 25 xtc. Bijna de helft van hen drinkt vijf glazen alcohol of meer tijdens één avond. Het gebruik van cannabis en xtc onder de 16- tot 18-jarige Amsterdammers is hoger dan landelijk.

De GGD Amsterdam en Jellinek Preventie pleiten voor strenge handhaving van de leeftijdsgrenzen en voor meer preventie, met name voor jongeren met een westerse culturele achtergrond. Beide instellingen deden de dinsdag gepubliceerde studie onder 1076 leerlingen op 22 scholen voor voortgezet onderwijs in de hoofdstad.

De ondervraagde jongeren gebruiken regelmatig cannabis. Een kwart van de leerlingen deed dat in de maand voorafgaand aan het onderzoek cannabis, 51 procent gebruikte dit middel ooit.

Van de leerlingen gebruikte 4 procent xtc in de maand voor het onderzoek; 15 procent gebruikte dit middel ooit. Leerlingen die ooit xtc gebruikten, hebben vrijwel allemaal ervaring met de consumptie van alcohol en cannabis.

Eén op de tien leerlingen vindt het slechts een beetje schadelijk om iedere dag hasj of wiet te roken. De leerlingen schatten de risico’s van xtc-gebruik hoger in. Meer dan de helft van de leerlingen die ooit xtc gebruikte, liet echter nooit de pillen testen.

Drie op de vijf leerlingen dronk in de maand voorafgaand aan het onderzoek alcohol. Van alle ondervraagden deed 45 procent in die maand aan ”binge drinken”: vijf glazen alcohol of meer tijdens één gelegenheid.

Eén op de vijf leerlingen gaf aan het een beetje schadelijk te vinden om ieder weekend vijf of meer drankjes te drinken. Het alcoholgebruik onder de leerlingen in Amsterdam verschilt niet van het landelijke cijfer.

Het gebruik van genotmiddelen door middelbare scholieren onder de 16 jaar daalde de afgelopen jaren. Over het gebruik van genotmiddelen bij leerlingen in de bovenbouw was tot nu toe weinig bekend. Volgens de gezondheidinstellingen kan het gebruik alcohol en drugs een forse negatieve invloed hebben op een gezonde ontwikkeling van een aanzienlijk deel van de Amsterdamse jongeren.

Dinsdag werd uit urineonderzoek bekend dat het drugsgebruik in Eindhoven en Utrecht dit jaar fors is toegenomen.

De GGD Amsterdam en Jellinek pleiten voor duidelijke regels op school, bij (sport)verenigingen en in de stad. „Strenge handhaving van de leeftijdsgrens bij verkoop van alcohol en cannabis is minstens zo belangrijk.”

De GGD en Jellinek gaan ouders van jongeren van 16 jaar en ouder beter informeren en ondersteunen bij de opvoeding rond verslaving. Het Trimbos Instituut ontwikkelt een nieuw lespakket hierover. Ook gaan GGD en Jellinek samen aan de slag om te zorgen voor betere doorverwijzing van riskant gebruikende jongeren naar passende hulp.

Bron: reformatorisch Dagblad (http://www.rd.nl/vandaag/binnenland/fors-gebruik-drugs-en-alcohol-jongeren-amsterdam-1.1359095)

jeugdzorg 10 jeugdzorg 10