Wachtlijst taboe bij melding huiselijk geweld: 'Veilig Thuis' Zeeland moet op de schop

Iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling moet direct kunnen rekenen op hulp. Mensen moeten niet hoeven wachten omdat de organisatie rammelt. Daarom moet Veilig Thuis Zeeland op de schop. Dat schrijft de Zeeuwse krant PZC.

Dat concludeert onderzoeksbureau HHM. Dat heeft Veilig Thuis Zeeland tegen het licht gehouden op verzoek van de GGD. VTZ is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Slachtoffers, daders en omstanders kunnen er terecht voor hulp en advies. Het is in 2015 gevormd uit het Steunpunt Huiselijk geweld en het Advies en meldpunt kindermishandeling. De integratie is niet soepel verlopen en daarom ligt Veilig Thuis Zeeland al een tijdje onder vuur.

Steken vallen

De Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg stelden een jaar geleden vast dat de organisatie niet voldeed aan een derde van de 24 normen. Vooral op het gebied van personeel, veiligheid en afhandelen van wachtlijsten liet ze steken vallen. Met als gevolg dat toen 43 mensen op een wachtlijst stonden.

Niet efficiënt

De problemen zullen worden opgelost, beloofde directeur Ronald de Meij van GGD Zeeland. De GGD vroeg het bureau HHM een analyse te maken van hoe Veilig Thuis werkt en wat er moet veranderen. Uit de studie blijkt nu dat de organisatie nogal rammelt. Het ontbreekt Veilig Thuis vooral aan leiding en sturing, aldus de onderzoekers. Er zijn veel plannen, maar weinig wordt afgemaakt. Er wordt te weinig samengewerkt en de oude cultuur van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling leeft in Veilig Thuis voort. Eén van de gevolgen: doordat niet efficiënt wordt gewerkt, komen mensen die hulp zoeken onnodig op een wachtlijst terecht.

Maatregelen

Om de problemen aan te pakken, beveelt HHM twintig maatregelen aan. Er moet bijvoorbeeld meer aandacht voor en een betere aansturing van medewerkers komen, de burger moet centraal staan in plaats van de instelling en er moeten betere werkafspraken worden gemaakt. De GGD neemt die suggesties allemaal over.

Volgens directeur Ronald de Meij van de GGD - waar VTZ onder valt - is al begonnen om de interne problemen aan te pakken. Een groot deel is gericht op het verbeteren van de werkwijze. Uiteindelijk moeten melders van huiselijk geweld of kindermishandeling de verbeteringen gaan merken. Zij zullen niet alleen sneller worden geholpen, ook worden ze beter dan nu geïnformeerd over wat er met meldingen gebeurt.

Bron: PZC (http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/wachtlijst-taboe-bij-melding-huiselijk-geweld-1.6736481)

wachtlijst 2 wachtlijst 2