Behandeling van persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen wel degelijk haalbaar

Behandeling van persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen is - wereldwijd - een nog onontgonnen terrein. Hoewel er voor jongere volwassenen de laatste 25 jaar volop behandelmogelijkheden ontwikkeld zijn, heerst tot op heden het idee dat behandeling van ouderen onbegonnen werk is. Met de promotie van Arjan Videler op 2 december is daar verandering in gekomen. Zijn proefschrift is daarom getiteld ‘Treatment of personality disorders in older adults: Beyond therapeutic nihilism’ oftewel ‘Behandeling van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen: Het therapeutisch nihilisme voorbij.’ De conclusie van het proefschrift is dat behandeling van persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen wel degelijk haalbaar is en effectief kan zijn.

Therapie zinvol
Mensen met een complex karakter lijden veelal aan zichzelf. Vaak hebben ook anderen last van hun persoonlijkheidsproblematiek. Senioren die met deze problemen kampen, vallen nu nog vaak tussen wal en schip. Het gaat echter om een snel groeiende groep die meestal te maken heeft met complexe problemen. De meesten hebben nooit eerder in hun leven therapie gehad. Terwijl uit het onderzoek van Arjan blijkt dat therapie ook op latere leeftijd zinvol kan zijn.

Promotie
Het proefschrift is het eindproduct van een promotietraject, dat Arjan Videler in 2014 startte binnen een internationale samenwerking tussen Tilburg University in Nederland en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in België.

Bron: GGZ Breburg (https://www.ggzbreburg.nl/nl-NL/Nieuws/2016/Nieuw-perspectief-voor-ouderen-met-een-complex-karakter.aspx)

 

 

Verward 1 Verward 1