Vaker antipsychotica en antidepressiva bij Turkse of Marokkaanse achtergrond

Van de personen met een Nederlandse achtergrond kreeg 1,7 procent antipsychotica verstrekt in 2014. Dit is onder personen met een niet-westerse achtergrond 2,2 procent. Bij mannen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond is het aandeel dat antipsychotica verstrekt krijgt twee maal zo groot als bij mannen met een Nederlandse achtergrond. Bij vrouwen met een Marokkaanse achtergrond is het aandeel nauwelijks hoger dan onder vrouwen met een Nederlandse achtergrond. Naar leeftijdsgroepen zijn er verschillen. Zo krijgen vrouwen van 35 tot 65 jaar met een Marokkaanse achtergrond bijna tweemaal zo vaak antipsychotica als vrouwen met een Nederlandse achtergrond. Bij de vrouwen zijn het personen.
Dat staat in de Jaarrapportage Intergratie 2016 dat gisteren door het CBS werd uitgebracht.

Een op de tien Turkse vrouwen krijgt antidepressiva

Bij alle herkomstgroepen krijgen vrouwen vaker antidepressiva verstrekt dan mannen. Bij personen met een Nederlandse achtergrond is dit percentage onder vrouwen tweemaal zo hoog als onder mannen (8 procent tegenover 4 procent in 2014). Aan personen met een niet-westerse achtergrond worden minder antidepressiva verstrekt dan aan personen met een Nederlandse achtergrond. Uitzonderingen hierop zijn personen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Zo krijgt meer dan 10 procent van de Turkse vrouwen en bijna 6,5 procent van de Turkse mannen dit middel verstrekt.

Jaarrapport Integratie 2016

Het Jaarrapport Integratie 2016 brengt in beeld hoe het staat met de verschillende herkomstgroepen in onze samenleving aan de hand van thema’s zoals bevolking, onderwijs, arbeidsmarkt, sociale zekerheid, inkomen, criminaliteit, gezondheid en maatschappelijke participatie. Het boek besteedt hierbij ook specifiek aandacht aan vluchtelingengroepen.

Bron en meer informatie: CBS (https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2016/47/jaarrapport-integratie-2016)

 

 

medical_pills medical_pills