één glas alcohol tijdens zwangerschap kan leiden tot hersenbeschadiging

Eén wijntje als je zwanger bent, dat moet toch kunnen? Nee, zeggen vijf beroepsverenigingen rond geboorte- en jeugdgezondheidszorg. Ook één glas alcohol tijdens de zwangerschap kan al heel erg gevaarlijk zijn voor een ongeboren kind, waarschuwen ze in een campagne.

Omdat veel zwangere vrouwen, maar soms ook artsen nog altijd de risico’s van het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap onderschatten, wordt vandaag het project 0% gelanceerd. Daarmee moet duidelijk worden dat de nul alcohol de enige norm is.

Hersenbeschadiging kind

Alcohol tijdens de zwangerschap kan volgens de zorgprofessionals leiden tot blijvende hersenbeschadiging bij de foetus, zoals het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Kinderen met FAS zijn hun hele leven afhankelijk van intensieve zorg.

Naar schatting worden er per jaar vierduizend kinderen geboren die schade hebben geleden door alcoholgebruik van hun moeder. 500 daarvan hebben de meest ernstige vorm: FAS.

Alcohol blijft circuleren

Als een zwangere alcohol drinkt, krijgt de baby alcohol binnen. Een groot deel wordt uitgescheiden in het vruchtwater, vervolgens drinkt de foetus het vruchtwater weer op. Daardoor blijft de alcohol in het lijfje van de foetus circuleren en blijft het urenlang blootgesteld aan alcohol. Niet de lever van het kind moet de alcohol afbreken, maar de hersens. Dat levert beschadigingen op.

Volgens TNO-onderzoek (https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2015/8/minder-zwangere-vrouwen-drinken-meer-alcohol/) uit 2015 zou bijna 9 procent van de zwangere vrouwen aangeven tijdens hun zwangerschap alcohol te hebben gedronken. Maar gynaecologen denken dat het percentage veel hoger ligt, misschien wel rond de 37 procent.

 

Bron: RTL nieuws (http://www.rtlnieuws.nl/nederland/experts-waarschuwen-een-glas-alcohol-tijdens-zwangerschap-al-schadelijk)

photo-1457342813143-a1ae27448a82 photo-1457342813143-a1ae27448a82