Gemeenten stellen onderzoeksagenda op voor zorg kinderen met psychische problemen

Gemeenten staan voor de moeilijke opgave om de zorg voor kinderen met psychische problemen adequaat te organiseren en bij te dragen aan inhoudelijke vernieuwing van deze zorg. Daarvoor is betrouwbare kennis noodzakelijk. De VNG, gemeenten en regio’s stellen daarvoor een onderzoeksagenda op. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op haar website.

De Nederlandse academische centra kunnen die kennis leveren, schrijft de VNG. Het Nederlands wetenschappelijk onderzoek in de kinder- en jeugdpsychiatrie heeft een goede staat van dienst. Wetenschappelijk onderzoek maakt duidelijk wat werkt in de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen. Daarom hebben VNG en gemeenten zich bereid verklaard om duidelijk vast te leggen waaruit toekomstig onderzoek zou moeten bestaan.

Onderzoeksagenda

De onderzoeksagenda waaraan de partijen nu werken, voorkomt doublures, versnippering en gaten in nieuwe kennis. Inventarisatie van de wensen en behoeften van gemeenten is daar een belangrijk onderdeel van. Onder regie van het Kenniscentrum starten binnenkort de eerste gesprekken over nu lopend onderzoek – en hoe dit gemeenten en regio’s voordeel kan opleveren – en over de wensen van gemeenten omtrent toekomstig wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van belangrijke hulpvormen.

Achtergrondinformatie over het opstellen van deze ’Gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsagenda voor de kinder- en jeugdpsychiatrie’ vindt u in het informatieblad (https://vng.nl/files/vng/20161103_informatieblad_onderzoeksagenda_jeugd_met_psychische_problemen.pdf).

Bron: VNG (https://vng.nl/onderwerpenindex/jeugd/jeugdhulp/nieuws/onderzoeksagenda-voor-jeugd-met-psychische-problemen)

concept5 concept5