GGZ Nederland oneens met actie Vakbond FBZ

Vakbond FBZ heeft acties aangekondigd in de ggz op 1 november. Bij verschillende ggz-instellingen zullen leden van FBZ zondagsdiensten draaien. GGZ Nederland betreurt de actie van FBZ. Aanleiding voor de actie is dat de vakbond wil dat werkgevers compensatie betalen voor een overheidsmaatregel rond de pensioenopbouw voor de inkomens boven 100.000 euro.

GGZ Nederland oneens met actie: geen geld voor compensatie pensioenaftopping
Per 1 januari van dit jaar is de wetgeving voor pensioenopbouw gewijzigd. Het is daardoor niet meer mogelijk om pensioen op te bouwen over het inkomen boven een ton, de zogenaamde pensioenaftopping. Het deel dat werkgevers bijdragen aan de pensioenpremie is daardoor, net als het werknemersdeel van de pensioenpremie, gedaald. FBZ wil dat werkgevers compensatie betalen ter grootte van het vrijvallende werkgeversdeel van de lagere pensioenpremie. De overheid heeft echter minder geld beschikbaar gesteld voor arbeidskosten. De verlaging van het werkgeverdeel van de pensioenpremie is gekort op de overheidsbijdrage in de arbeidsvoorwaardenontwikkeling, de ova. Werkgevers in de ggz hebben hierdoor geen ruimte om de pensioenaftopping te compenseren. GGZ Nederland is het daarom niet eens met de geplande acties. Wel hebben we oog voor de positie van psychiaters binnen instellingen. We willen daarom met FBZ in gesprek over de positie van psychiaters.

Wat houdt de actie in?
De actie ‘zondagsdienst’ houdt in dat op een doordeweekse dag wordt gewerkt volgens de principes van een zondagsdienst. FBZ geeft aan dat de kwaliteit van patiëntenzorg door de acties niet geraakt wordt. De actievoerders zijn wel in de instelling aanwezig en zullen patiëntenzorg verlenen zoals op een zondag gebruikelijk is.

GGZ Nederland heeft besloten geen kort geding aan te spannen tegen de acties. Hoewel we heel consequent zijn geweest in onze opstelling en verwijzen naar afspraken die in het Sociaal Overleg GGZ gemaakt zijn, is dit voor de rechter naar alle waarschijnlijkheid geen reden de acties te verbieden. Dit betekent dat medewerkers die in dienst zijn van een lidinstelling van GGZ Nederland en lid zijn van een beroepsvereniging die is aangesloten bij FBZ deel kunnen nemen aan de acties.

Bron: GGZ Nederland (http://www.ggznederland.nl/actueel/fbz-kondigt-zondagsdienst-aan-op-1-november-2016)

055_4096x3750_all-free-download.com 055_4096x3750_all-free-download.com