Ondanks GGZ-hervormingen vallen in België nog velen buiten de boot

”Ondanks de huidige ggz-hervormingen in België gericht op vermaatschappelijking van de zorg dreigen velen van deze groep buiten de boot te vallen. Voor de reguliere zorg vormen het geringe ziektebesef en de tekortschietende motivatie een belemmering. Hoewel vele organisaties de drempel voor patiënten trachten te verlagen, verwacht men dat de patiënt zelf de eerste stap naar de hulpverlening zet. Bij eerstelijnshulpverleners aan huis zoals huisartsen en Centra Algemeen Welzijnswerk (caw’s) ontbreekt het vaak aan expertise over ggz en ondersteuning om te kunnen voorzien in de noden van de zorgwekkende zorgmijders. Bijgevolg zien we dat wie geen motivatie kan opbrengen of niet in staat is om de voorgeschreven hulp te vragen, buiten de georganiseerde zorg valt”. Dat schrijft psychiater Marianne Destoop in het Tijdschrift voor Psychiatrie van september.
Aan de hand van een casus en literaturonderzoek beschrijft zij enkele problemen in de zorg voor mensen langdurende psychiatrische problematiek in België.

Bron: Tijdschrift voor Psychiatrie.
Voor het hele artikel klik hier (http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/58-2016-9-artikel-destoop.pdf)

images-11 images-11