Hoe vind ik een goede coach?

Vorig jaar ben ik in een forse burnout beland, waar ik met behulp van een bekwame psycholoog ondertussen weer vrijwel van hersteld ben.

Eén van de dingen die me duidelijk is geworden, is dat ik weg moest bij het bedrijf waar ik werkte. Dat is ondertussen gebeurd en ik ben gestart met een eigen bedrijf, in hetzelfde vak waar ik voorheeen werkte. Dat ziet er allemaal tamelijk hoopvol uit.

De therapie is zo goed als afgerond, ik ben genezen ;-) waar ik behoefte aan heb is een coach met wie ik maandelijks oid kan sparren. Ik zoek dan iemand die een wat bedrijfsmatig inzicht heeft, maar ook mijn valkuilen waardoor ik burnout raakte kan signaleren.

Er zijn veel coaches op de markt: hoe weet ik of iemand iets in zijn mars heeft en niet ’zamaar’ wat doet? Voor zover ik weet is het geen beschermde titel?

Anoniem

 

 


Reacties
Reactie: (Olga van den Hoff)
31-7-2016, 16:36
Fijn om te lezen, graag gedaan! Geniet van je vakantie! Hartelijke groet, Olga van den Hoff

Reactie: (Anoniem)
30-7-2016, 18:36
Dank jullie voor deze tips. Daar kan ik wel wat mee. Ik ga nu eerst even op vakantie - ter voorkoming van :-) - en dan ga ik er goed voor zitten.

Reactie: (Leone Wevers )
26-7-2016, 11:22
Beste anoniem, Ik sluit me aan bij de reactie van Olga van den Hoff. De NFG controleert of iemand voldoet aan de gestelde eisen, enkel dan mogen ze zich registreren als bekwaam coach of counselor. Hierdoor weet je dat iemand niet 'zomaar' iets doet. Een counselor heeft echter wél meer kennis, ook op medisch vlak. Wellicht dat dit dan meer aansluit bij jouw vraag. Daarnaast is kijken of je 'een klik' met de persoon hebt altijd belangrijk. Vertrouwen hebben en je veilig voelen zijn m.i. de belangrijkste voorwaarden om open te staan voor reflectie van een coach/counselor. Waar ik nog als laatste nog aan zat te denken is dat iedere coach/counselor een eigen bedrijf heeft, bedrijfsmatig inzicht zou je (naar mijn idee) bij iedereen mogen verwachten aanwezig te zijn. Succes met je zoektocht en je bedrijf! Hartelijke groet, Leone Wevers

Reactie: (Olga van den Hoff)
24-7-2016, 23:08
Hallo Anoniem, De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (www.de-nfg.nl) is een beroepsvereniging waar coaches en counselors zich bij kunnen laten registreren als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit waarborgt het niveau en de kwaliteit van de hulpverlener. Misschien helpt dit in je keuze? Je schrijft dat je graag maandelijks wilt sparren. Counseling helpt mogelijk in jouw traject om te onderzoeken of jouw "valkuilen" je belemmeren in hetgeen je wilt bereiken of om te kijken wat je nodig hebt om mogelijke hobbels op je pad te kunnen nemen. Coaching helpt hierbij om doelen, strategieën en acties in kaart te brengen en je te helpen met bijvoorbeeld een rasterplanning voor de door jouw geformuleerde acties. Zelf selecteer ik mogelijke hulpverleners door hun websites te bezoeken, deze te lezen en dan te kijken of hetgeen ze schrijven of uitstralen mij persoonlijk aanspreekt en plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Spreek je verwachtingen uit in dit kennismakingsgesprek en volg je gevoel in deze. Heel veel succes met je zoektocht en met je eigen bedrijf! Met vriendelijke groet, Olga van den Hoff