Minister Schippers wil dat dat wachtlijsten bij gedwongen zorg worden gemeld

”Ik vind het onacceptabel dat mensen die gedwongen moeten worden opgenomen, zouden moeten wachten op zorg. Het is evident dat hier voldoende zorg voor beschikbaar moet zijn. Ik wil graag inzicht krijgen of er problemen zijn met wachttijden voor mensen die gedwongen moeten worden opgenomen. Indien dit zo is wil ik direct maatregelen nemen om hier een einde aan te maken.” Dat schrijft minister Scippers iin een brief aan de Kamer. De minister roept iedereen die hiermee te maken heeft op om zich te melden bij het meldpunt van de NZa (nummer 088-7708770 of via www.nza.nl/organisatie/Contact/Meldpunt/), waarna de NZa, op basis van de zorgplicht, direct actie richting verzekeraars en aanbieders zal ondernemen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging trok dit weekeinde aan de bel omdat zij zien dat te veel mensen met psychische klachten moeten wachten op een gespecialiseerde behandeling. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in mei bleek dat de totale wachttijd gemiddeld genomen binnen de afgesproken Treeknorm van 14 weken blijft. Schippers vindt de wachttijd voor de eerste intake te lang. Ze laat onderzoeken of de Treeknormen – genoemd naar het landgoed waar aanbieders, verzekeraars en de VWS-minister overleg voerden – uit 2000 nog voldoen.

De NZa verplicht sinds april dit jaar de ggz-sector om wachttijden te publiceren, ook voor de generalistische basis-ggz en de gespecialiseerde ggz met verblijf. Zorgaanbieders geven daarbij aan voor welke diagnoses de wachttijd langer is dan hun gemiddelde wachttijd. Begin 2017 verschijnt de volgende marktscan waarin ook de wachttijden bij vrijgevestigden staan. Daarnaast heeft de NZa alle verzekeraars om verbeterplannen gevraagd die deze zomer bij de NZa aangeleverd moeten worden.

Bron en downloaden van de hele brief: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/06/28/kamerbrief-over-wachttijden-in-de-geestelijke-gezondheidszorg)

portret foto minister-schippers portret foto minister-schippers

Reacties
Reactie: (Marco Kleen)
29-6-2016, 13:00
Klassieke VVD/Schippers actie: reageren met "Ik moet inzicht krijgen(=meer registratie, administratie, ICT, bureaucratie) en dán zal ik ingrijpen". Dat inzicht is er inmiddels al, gezien de noodoproep van de huisartsen, dus het niet direct ingrijpen van Schippers is gewoon onderdeel van het beleid, passend binnen een neo-liberale visie.