Gezonde burgers door integrale aanpak roken, alcohol, overgewicht en drugs

Gemeenten die een lokaal integraal gezondheidsbeleid over roken, alcohol, overgewicht en drugs voeren, kunnen gebruik maken van de kennis en ervaringen uit projecten van het programma Gezonde Slagkracht.

 

Integraal werken

Binnen het programma zijn in totaal 33 projecten uitgevoerd. In 66% van deze projecten is intersectoraal samengewerkt. Naast de publieke- en eerstelijnsgezondheidszorg, waren dat de sectoren welzijn, sport en onderwijs, gevolgd door de sector veiligheid. Het gezamenlijk benutten van bestaande kennis, maar ook de regelgeving én handhaving droegen bij aan het succes. Zo nam alcoholgebruik sterker af als meer sectoren betrokken waren bij de beleidsontwikkeling en de uitvoering van interventies.

Bereiken van inwoners

Een aandachtspunt in dit programma was een sociaaleconomische- en gezondheidsachterstand van inwoners in een gemeente. Ondanks dat men in de helft van de projecten van plan was deze inwoners te bereiken, blijkt dat een relatief klein deel van de gezondheidsinterventies specifiek op deze doelgroepen gericht was. Gemeenten zijn zich zeer wel bewust van de problematiek bij achterstandsgroepen maar hebben ervaren hoe lastig het is om die groepen ook daadwerkelijk te bereiken.

Thematisch werken

Gebleken is dat gemeenten op het niveau van de cliënt niet thematisch moeten werken maar juist integraal. Want een cliënt heeft naast overgewicht misschien ook een probleem met roken. Op het niveau van de professional moeten ze juist thematisch werken want iedere professional heeft zijn eigen expertise. De kracht van integraal werken is de bundeling van kennis en kunde ten gunste van de gezondheid van de cliënt. Meer dan tot nu toe het geval is of werd gedacht, is kennis van de GGD’en over publieke gezondheid belangrijk.

Lange adem

De beweging rondom de integrale lokale aanpak van gezondheidsbeleid is in gang gezet en is onomkeerbaar. Het is echter een zaak van lange adem. De programma Gezonde Slagkracht en Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid (AWPG) hebben gezamenlijk budget (via vouchers) beschikbaar gesteld om vraagstukken van gemeenten om te zetten in onderzoeksvragen. De Academische werkplaatsen hebben met wetenschappelijk onderzoek die vragen beantwoord. De opgedane kennis is meegenomen in en heeft ter inspiratie gediend voor het deelprogramma Wonen en leven in een gezonde wijk en omgeving (5e Programma Preventie).

Bron: Zonmw (http://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gezonde-burgers-door-integrale-aanpak-roken-alcohol-overgewicht-en-drugs/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ZonMw%2FNieuws+%28ZonMw+Nieuws%29)

images-11 images-11