Nederlandse steden in top-5 drugsgebruik in Europa

Net als voorgaande jaren staan de Nederlandse steden in de top-5 van Europese steden als het gaat om gevonden drugsrestanten in het rioolwater. Dat schrijft het Algemeen dagblad op basis van een vorige week uitgekomen rapport van de Europese organisatie EMCDDA. Drugs in het rioolwater is een indicatie voor het gebruik in het desbetreffende gebied. Een andere conclusie: ecstasy (xtc) is bezig aan een opvallende comeback onder Europese jongeren. De voornaamste producent? Juist, Nederland.

Het Europese agentschap voor verdovende middelen (EMCDDA) publiceerde vandaag voor de vijfde keer op rij het European Drug Report, dit keer dat van 2016. Het bevat de uitkomsten van metingen naar de sporen van cocaïne, amfetamine, ecstasy, methamfetamine en cannabis in de riolen van 67 Europese steden.
In Nederland werd het afvalwater in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht onderzocht. Als het gaat om sporen van amfetamine, MDMA (het voornaamste bestandsdeel in xtc-pillen), cannabis en cocaïne in het afvalwater - en daarmee het drugsgebruik in die steden - dan scoren de drie steden binnen Europa hoog.
De onderzoekers merken dat cocaïne en xtc middelen zijn die vooral in het weekend worden gebruikt. Cannabis en methamfetamine vertonen een gelijkmatiger patroon door de hele week heen.

Amfetamine
Een vergelijking tussen de drie Nederlandse steden laat zien dat resten van amfetamine het meest voorkomen in het Eindhovense afvalwater. Het vindt voor een deel zijn oorzaak in de hoge productie van amfetamine in Eindhoven en omgeving; het afval van de drugsproductie wordt ook in het riool gedumpt.

Het cocaïne- en cannabisgebruik is volgens de onderzoekers (mede door de vele toeristen) in Amsterdam hoger dan in Eindhoven en Utrecht.

MDMA
Op het gebied van xtc-gebruik staat Nederland helemaal bovenaan binnen Europa. Waar het gebruik in Amsterdam verder toenam, nam dat in Utrecht en Eindhoven verder af. Voor het eerst in vier jaar namen de onderzoekers geen directe lozing van xtc waar in het Eindhovense rioolwater.
Utrecht scoort van de drie steden op alle terreinen het minst hoog. Voor elke stof geldt dat deze de afgelopen jaren steeds minder in het afvalwater voorkwam.

Nederland productieland
De EMCDDA waarschuwt vandaag met name voor de stijgende populariteit van xtc onder jongeren in de Europese Unie. Via het internet is het voor de jeugd makkelijk om aan de pillen te komen, ook zijn zij online makkelijker te bereiken door handelaren. De in Lissabon kantoor houdende Europese instantie stelt dat de meeste xtc-pillen in en rondom Nederland worden geproduceerd.

In economische termen staan cannabis, heroïne en cocaïne echter nog steeds op de plekken 1, 2 en 3. De verkoop van deze drugs levert het meeste op.

Bron: Algemeen Dagblad (http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4310917/2016/05/31/Nederlandse-steden-opnieuw-in-top-5-drugsgebruik-Europa.dhtml)

Downlload het European Drug Report 2016 (3,5 MB) (http://www.emcdda.europa.eu/edr2016#downloadReport)

drugs drugs