Wachtlijsten voor opname bij Emergis groeien

Er zijn te weinig bedden bij Emergis in Kloetinge om alle psychiatrische patiënten op te nemen. De gezondheidsinstelling zit overvol met als gevolg dat mensen die eigenlijk opgenomen moeten worden, op een wachtlijst komen. Daarom trekt de instelling aan de bel. Dat schrijft Omroep Zeeland.

Wachtlijst groeit

Psychiatrische patiënten die acuut zorg nodig hebben kunnen altijd terecht, maar mensen die een geplande opname hebben staan worden vaak gebeld om de opname uit te stellen. ”Op dit moment kijken we wie de zorg het hardst nodig heeft en die behandelen we dan. Hoe erg het ook is, de andere mensen moeten dus wachten. Het personeel is creatief en probeert overal plekken te creëren, maar dat is natuurlijk een ongewenste situatie”, vertelt bestuurder Paul de Schipper van Emergis. 

Sluiting PAAZ
Het tekort aan bedden komt door de sluiting van de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) in Vlissingen. Het ziekenhuis heeft het aantal bedden van 20 naar 10 terug gebracht. Die tien bedden staan ook niet meer in Vlissingen, maar op het terrein van Emergis in Kloetinge. Het behandelen van de cliënten is nog wel in handen van het ADRZ zelf.

Intensieve zorg thuis
Intensieve thuisbehandeling moest in de plaats komen van die tien minder bedden. Die behandeling is boven de Westerschelde (Walcheren, Bevelanden, Schouwen-Duiveland en Tholen) nog niet op gang gekomen. De Schipper: ”D huidige situatie is ontzettend vervelend. Niet alleen voor de cliënten maar ook voor ons personeel dat het vuur uit de sloffen loopt.”

Thuisbehandeling succesvol’
In Zeeuws-Vlaanderen is de thuisbehandeling wel gelijk van start gegaan en dat werpt zijn vruchten af zegt de Schipper: ”We zien daar dat het aantal opnames terug is gelopen en daarmee is de intensieve thuisbehandeling succesvol.”

Reactie ADRZ
Het ADRZ zegt dat alles volgens afspraak is gegaan en niet op de hoogte te zijn van de acute problemen bij Emergis. Het ziekenhuis wel in gesprek met Emergis om te kijken hoe ze dit samen op kunnen lossen.

Oplossing
De lange wachtlijsten zijn niet zo maar opgelost. Daarvoor is meer geld nodig en extra personeel. De zorgverzekeraars (CZ, Achmea en VGZ) hebben Emergis inmiddels toegezegd dat het geld er komt, wanneer is nog de vraag. Dan moet er nog extra personeel gezocht worden om die intensieve thuisbehandeling aan te kunnen bieden.

’Te weinig psychiaters’
”Qua verpleging zal dat wel goed komen”, verwacht De Schipper. ”De grootste zorg blijft psychiaters, daar komen we moeilijk aan in Zeeland. Net voor de zomer hopen we met die intensieve thuisbehandeling te starten en dan moet de druk in september of oktober toch wel afnemen.”

Bron: Omroep Zeeland (http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-05-12/1002344/overvol-emergis-luidt-noodklok?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+omroepzeeland+%28Omroep+Zeeland%29#.VzVwtb44bIU)

LOGO Emergis LOGO Emergis

Reacties
Reactie: (M. Debije)
15-5-2016, 13:55
Met verwijzing naar mijn column in deze uitgave het volgende: krachtens de zorgverzekeringswet hebben zorgverzekeraars een leveringsplicht jegens hun verzekerden. De zorgverzekeraars eisen dat verzekerden volgens de heersende richtlijnen en protocollen behandeld worden. Als er een opname-indicatie is gesteld deint er tenminste binnen de Treeknormen een adequate (in bedoelde situatie klinische) behandeling gestart te worden. De zorgverzekeraars kunnen dus niet volstaan met een poging tot opname-bemiddeling, maar hebben een resultaatsverplichting, al doen ze soms anders voorkomen. Dit recht op zorg is desnoods juridisch afdwingbaar. Marktwerking en Zorgverzekeringswet betekenen niet alleen meer ruimte voor winsten en reserves, maar ook dat als een zorgverzekeraar te weinig zorg inkoopt, de rechter kan ingrijpen. Hierover hoeft niet eindeloos onderhandeld te worden. Als de zorgverzekeraar niet levert dan dient de verzekerde of diens vertegenwoordigers op diens rechten gewezen te worden en de wijze waarop dit recht desnoods afgedwongen kan worden. Het wordt de hoogste tijd dat VWS, NZa en ZN langs deze weg met de consequenties van hun doorgeschoten bezuinigingsbeleid geconfronteerd worden! Geen bed ter beschikking is nu niet langer ons probleem en onze verantwoordelijkheid, maar van de zorgverzekeraars. Bezuinigen is een vak apart en kan niet louter op basis van fantastische statistieken doorgevoerd worden. De door minister Schippers zo volprezen substitutie kent ook zijn grenzen. Dat valt deze keer niet te verdoezelen. Wat weinigen weten is dat de zo geroemde bezuinigingen onder minister Borst toen ook miljarden gekost hebben. Net als voor de Jeugdzorg geldt: goedkoop is duurkoop. Het vergt een omslag in het denken over de levering van zorg. Dus: bel de zorgverzekeraar, wijs verzekerden en verzekeraars op rechten en plichten, bevestig e.e.a. schriftelijk aan beide partijen en zorg dat er in je netwerk een paar goede gezondheidsrecht-advocaten zitten. Neem het op in de contracten met de zorgverzekeraars , leveringsvoorwaarden en behandelovereenkomsten. Dit is voor VWS, NZa en ZN even wennen: deze ontwikkelingen hadden ze niet voorzien.Dis is een van de weinige voordelen van de zogenaamde marktwerking, eertijds centraal geleide economie geheten, met de daarvoor kenmerkende burocratie. Mijn ervaring is dat het werkt, maar het kost wel enige moeite (valt overigens onder indirecte tijd). Succes . Maurice Debije, Psychiater/ZGP