Meer privacy voor jongere met psychische problemen

Jongeren met psychische problemen kunnen er voor zorgen dat hun aandoeningen niet bekend worden bij ’gewone’ gemeenteambtenaren. Verder krijgt de gemeente - die de rekening voor jeugdhulp moet betalen - geen verblijfsgegevens van ernstig bedreigde jonge mensen, zoals slachtoffers van een loverboy of eerwraak. Dat schrijft Dagblad De Stem.

Dat staat in een nieuwe regeling van de Jeugdwet, die dinsdag wordt gepubliceerd. ,,Ook ouders kunnen volledige geheimhouding afdwingen over de diagnose als hun kind wordt behandeld voor bijvoorbeeld autisme of een angststoornis”, legt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) uit. ,,De zorgverlener is dan verplicht om een factuur waarin niks staat over het soort behandeling naar de gemeente te sturen.”

Vekeerde handen
Zorgaanbieders hoeven bij het geven van ’gewone jeugdhulp’ aan de gemeente voortaan hoogstens het BSN-nummer of de adresgegevens te melden van de jongere. De extra privacy is geen overbodige luxe. Vorige maand nog belandde een bestand met gegevens van Amersfoortse cliënten van de afdeling sociale wijkteams per ongeluk in verkeerde handen.

Bron: BN De Stem (http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/meer-privacy-voor-jongere-met-psychische-problemen-1.5980944)

MP900439247 MP900439247