Tientallen klachten bij meldpunt na sluiting psychiatrische afdelingen

Na de sluiting van de psychiatrische afdelingen in Terneuzen en Vlissingen zijn bij het meldpunt GGZ tientallen klachten binnengekomen. Dat schrijft de Provinciaalse Zeeuwse Courant.

Maar Emergis, ZorgSaam en huisartsen zeggen dat de sluiting niet tot grote problemen leidt. Ze zijn ’niet ontevreden’ over hoe het gaat. De sluiting van de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (Paaz) in Terneuzen en Vlissingen leidde vorig jaar tot groot protest. Wie opgenomen wil of moet worden, moet voortaan naar Emergis in Kloetinge. Om opname te voorkomen, krijgen mensen met psychische problemen voortaan intensieve thuisbehandeling. Volgens Emergis gaat dat goed, al benadrukt ze dat het nog te vroeg is om harde conclusies te trekken. Emergis heeft in Zeeuws-Vlaanderen de gevolgen onderzocht. Daaruit blijkt dat voor sluiting van de Paaz - van september tot en met november - 28 mensen zijn opgenomen in Emergis. Van december tot en met februari (dus na sluiting) waren dat er 35. Een kwart meer. Dat kan verschillende oorzaken hebben en wordt onderzocht.

Sluiting ’goed geland’

Emergis is niet ontevreden over hoe het gaat, zegt directeur Rick Mentjox. Ook directeur René Smit van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen stelt dat de sluiting ’goed geland is’. De huisartsen vreesden een achteruitgang van de zorg, maar ze zijn volgens de Middelburgse huisarts Peter de Doelder ’niet ontevreden over hoe het gaat’.

Na de sluiting van de Paaz richtte de PvdA het meldpunt GGZ op. Daar zijn tientallen klachten binnengekomen. ”Ik kan niet zeggen dat het klachten regent”, zegt Ingrid Wojtal. ”Maar er zijn wel degelijk problemen. Intensieve thuisbehandeling is zeker niet altijd een vervanging voor opname.”

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant / Jeffrey Kutterink (http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/tientallen-klachten-bij-meldpunt-na-sluiting-psychiatrische-afdelingen-1.5977017)

zeeland zeeland