'Jeugdzorginstelling Intermetzo bijna failliet'

Intermetzo, een van de grootste jeugdzorginstellingen van het land, staat op de rand van faillissement. Dat schrijft het NRC, dat zich baseert op bronnen binnen jeugdzorg en gemeenten. Intermetzo, dat hulp biedt aan 4.500 kinderen, kampt met betalingsachterstanden: gemeenten moeten naar verluidt nog „miljoenen euro’s” aan Intermetzo betalen. Volgens het NRC is de organisatie in gesprek met onder meer ambtenaren van het ministerie van VWS om een bankroet te voorkomen. Intermetzo wil de berichten „bevestigen noch ontkennen” en weigert verder commentaar.

Bij Intermetzo werken zo’n 2.300 medewerkers, verspreid over vestigingen in Flevoland, Utrecht en de Achterhoek. Zij bieden specialistische zorg aan kinderen met een veelvoud aan problemen. Denk aan verstandelijk beperkte kinderen die ook kampen met ernstige gedragsstoornissen. Een groot deel zit intern bij Intermetzo, in ‘residentiële zorg’. Een failliet Intermetzo betekent naar verwachting dat zij elders moeten worden ondergebracht en dat zij hun vaste behandelaars verliezen. Intermetzo staat er overigens al langer slecht voor. Uit de laatste bekende jaarverslagen, over 2012 en 2013, blijkt dat de instelling verlies leed.

Achterstallige betalingen zijn sinds vorig jaar een bekend verschijnsel. De jeugdzorg werd toen een gemeentetaak. Grote, specialistische instellingen als Intermetzo hebben sindsdien contracten met een veelheid aan gemeenten. Elk heeft haar eigen verantwoordingseisen en ‘productcodes’ ter beschrijving van behandelsoort en -duur. Een foute code op een factuur leidt tot vertraging bij de betaling.

Intermetzo is in gesprek met gecontracteerde gemeenten (in totaal circa 200) om onduidelijkheid over de facturatie weg te nemen en de rekeningen betaald te krijgen, zo bevestigt onder meer een Twentse wethouder. Andere instellingen laten weten ook met forse openstaande rekeningen te kampen. Zo heeft de William Schrikker Groep, die zaken doet met alle 390 gemeenten, nog een bedrag tegoed van circa 7,5 miljoen euro voor vorig jaar geleverde zorg.

De wankele positie van Intermetzo staat dus niet op zich. De specialistische, ‘bovenregionale’ zorg is kwetsbaar in het gedecentraliseerde systeem, aldus instellings directeuren. Het is een optelsom, zeggen zij. Jeugdzorg-met-verblijf is duur: meer dan een ton per jaar. Onbetaalde rekeningen zijn dan al snel problematisch. De inkoop van dure zorg vergt eigenlijk samenwerking tussen gemeenten: een gezamenlijke pot, om het financiële risico te spreiden.

„Niemand voelt zich collectief verantwoordelijk”, zegt Arthur Schellekens van Jeugdzorg Nederland. Staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) zegt over individuele instellingen geen uitspraken te doen. Komen die in problemen, dan kunnen zij ”altijd aankloppen” bij de Transitie Autoriteit Jeugd, die een fonds beheert van het Rijk.

Bron: Ingmar Vriesema, NRC Next (http://www.nrc.nl/next/2016/04/28/jeugdzorginstelling-intermetzo-bijna-failliet-1612603)

photo-1426647430637-b5f17a0c82b4 photo-1426647430637-b5f17a0c82b4