Hoorzitting vaste Tweede Kamercommissie over ADHD-medicatie

Op 1 juni gaat de vaste Tweede Kamercommissie voor VWS in gesprek met Impuls & Woortblind, de vereniging van mensen met ADHD. De vereniging zal dan ook de Petitie van Actiegroep Dure Dex overhandigen.
De belangrijkste eisen van de vereniging zijn:
* een volledige vergoeding van alle ADHDmedicatie, inclusief dexamfetamine
* betere voorlichting aan psychiaters over ADHD zodat zij scherper diagnosticeren en behandelen.
* betere voorlichting aan publiek over de kwaliteiten van ADHD’ers en over hun problemen.
* onderzoek naar nieuwe medicatie met minder bijwerkingen.

Achtergrond
Volgens de vereniging Impuls en Woortblind heeft de firma Eurocept dexamfetamine 5 mg geregistreerd onder de merknaam Amfexa®. Het CBG (College Beoordeling
Geneesmiddelen) heeft dit toegestaan, op grond van regelgeving die, aldus Impuls en Woortblind, nooit voor deze situatie bedoeld is. Apotheken mogen de gewone dexamfetamine, al jarenlang volledig vergoed vanuit het basispakket, per 1 mei niet meer leveren.
Amfexa is sinds 13 april opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem (GVS). Verzekeraars betalen daarvoor slechts een kleine bijdrage.

Grote consequenties voor AD(H)D’ers

Een peiling van Impuls en Woortblind onder 150 gebruikers van het medicijn wees uit  dat de extra kosten per persoon  kunnen oplopen tot meer dan € 100,- per maand. De vereniging vreest dat veel mensen de medicatie niet meer kunnen betalen, met financiële en sociale schade als gevolg.

Kosten
Volgens de vereniging heeft leverancier van Amfexa mede door de campagne de prijs al met € 3,90 verlaagd. Een doosje Amfexa van 30 tabletten 5mg kost vanaf 1 mei € 27,18, minus de bijdrage van de verzekeraars van € 3,63. Gebruikers betalen dus € 23,55 per 30 tabletten.

Verbod van IGZ en onduidelijkheid
Veel apotheken, consumenten en zorgprofessionals met ADHD weten niet waar ze aan toe zijn en ontvangen gemengde berichten vanuit de zorgverzekeraars. Dit heeft er toe geleid dat er bij veel apotheken nu al geen zelfbereide dexamfetamine meer voorradig is, aldus Impuls en Woortblind.
De vereniging citeert de Inspecteur voor de Gezondheidszorg (IGZ): “Nu er een geregistreerd product beschikbaar is voor dexamfetamine Amfexa®, is er geen plaats
meer voor een door een apotheek collegiaal bereid en aan een andere apotheek afgeleverd product. Wij zien geen reden tot gedoogbeleid ten aanzien van  dexamfetamine”.

Dure D€x? Niet zo Flex!
Actiegroep: Dure D€x? Niet zo Flex! en Vereniging Impuls & Woortblind zijn onder leiding van Hans van de Velde (I&W) en Thijs Hakkenberg (DD) een campagne gestart op
http://www.dexamfetamine.nl/ (http://www.dexamfetamine.nl/).
Op dit moment hebben meer dan 11.000 gedupeerden, zorgprofessionals, apotheken en andere betrokkenen al getekend tegen de ontstane situatie.
Impuls & Woortblind en de Actiegroep DD werken er op dit moment hard aan dat de andere doseringen dan 5mg gewoon vergoed blijven door de basisverzekering.

Bron: Impuls en woortblind (http://www.impulsenwoortblind.nl)

medical_pills medical_pills