Depressie Vereniging helpt Zilveren Kruis bij inkoop depressiezorg

De Depressie Vereniging helpt zorgverzekeraar Zilveren Kruis bij de inkoop van goede zorg voor mensen met een depressie. Wat hen samenbracht was de gezamenlijke wens de best mogelijke zorg te bieden die terugval helpt voorkomen. Een vraaggesprek met Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging.

Wat vindt u ervan dat een zorgverzekeraar met de Depressie Vereniging wil samenwerken om de zorg voor mensen met een depressie te verbeteren? 
“Ik vind het een heel positieve stap die het Zilveren Kruis gezet heeft. Ze geven hiermee aan waarde te hechten aan de ervaringskennis van mensen met een depressie en die te willen benutten om voor hen goeie zorg te organiseren.”

Zijn er voorwaarden gesteld aan die samenwerking?
“Onder leiding van onze voorzitter zijn er afspraken gemaakt over de manier van samenwerken. Dat het om een gelijkwaardige samenwerking gaat, waarin de stem van de Depressie Vereniging in het inkoopteam gelijkwaardig is aan die van het Zilveren Kruis. Er is volop ruimte onze ervaring en visie in te brengen. Voor onze inzet krijgen we een financiële vergoeding.”

Is er wederzijds vertrouwen? 
“Aanvankelijk hadden we onze bedenkingen over de intenties van het Zilveren Kruis. Door de verschillende gesprekken die we de afgelopen maanden met elkaar gevoerd hebben is het vertrouwen gegroeid en hebben we er nu een goed gevoel over.”

Gebeurt er echt iets met de kennis en ervaring van de vereniging?
“De Depressie Vereniging maakt deel uit van het inkoopteam van het Zilveren Kruis. Dit team beoordeelt de plannen van de zorgaanbieders en voert met hen gesprekken. Dit proces start in juni. We hebben daar nu dus nog geen ervaring mee, maar gaan ervan uit dat onze inbreng van belang zal zijn bij de beoordeling van het zorgaanbod.”

Wat hebben mensen met een depressie er uiteindelijk aan? 
“De GGZ-instellingen die een contract krijgen met het Zilveren Kruis, kunnen aantonen dat zij goede zorg bieden aan mensen met een depressie, die bovendien aandacht besteedt aan het voorkomen van terugval. Mensen die dus op zoek zijn naar een instelling waar zij voor hun depressie goed worden behandeld, kunnen nagaan welke instellingen deze zorg aanbieden. Dit helpt hen bij hun zoektocht. Bovendien krijgt de Depressie Vereniging inzicht in de kwaliteit van de zorg die instellingen bieden. Dit kunnen we weer gebruiken voor het verbeteren van onze informatievoorziening en dienstverlening naar onze leden en patiënten.”

Zijn er nog andere ideeën voor samenwerking met het Zilveren Kruis?
“We bespreken de mogelijkheden om voor onze leden een collectiviteit met het Zilveren Kruis aan te gaan, zodat onze leden kunnen profiteren van de zorg die het Zilveren Kruis gaat bieden. Een voorstel van onze voorzitter. Daarbij ligt er een voorstel om deelname aan de lotgenotengroepen van de Depressie Vereniging in de aanvullende verzekering op te nemen.”

Wil de Depressie Vereniging ook samenwerken met andere zorgverzekeraars? 
“Een samenwerking als deze met een andere zorgverzekeraar ligt niet voor de hand. De samenwerking met het Zilveren Kruis is uniek. Wij zijn erg blij met deze kans om verschil te kunnen maken voor mensen die kampen met een depressie. Andere zorgverzekeraars hebben fondsen voor projecten gericht op verbetering van de zorg voor patiënten. De Depressie Vereniging heeft zo eerder een project gedaan met VGZ. Er zijn uiteenlopende vormen van samenwerking mogelijk.”

Bron: Depressievereniging (http://www.depressievereniging.nl/actueel/depressie-vereniging-helpt-zilveren-kruis-inkoop-depressiezorg/)

face_faces_dialogue face_faces_dialogue