Thema Nationale Zorgvernieuwingsprijs 'Zorg voor welzijn van oudere migranten'.

De Nationale Zorgvernieuwingsprijs richt zich elke editie op een belangrijk actueel thema. Dit jaar is het thema: Zorg voor welzijn van oudere migranten.

De opdracht
Kom met een vernieuwend zorg-en-welzijnsidee om beter aan te sluiten bij de vragen en behoeften van oudere migranten.

Meer oudere migranten 
Het aantal niet-westerse oudere migranten groeit fors. In 2010 waren het er 75.000. In 2025 zijn het er naar schatting 200.000. De arbeidsmigranten kwamen veelal in de jaren 60 en 70 naar Nederland. Later kwamen daar de vluchtelingen bij. Met het ouder worden, neemt hun behoefte aan zorg en ondersteuning toe.

Uitdaging om beter aan te sluiten 
Nu er veel verandert in de zorg voor ouderen, is het extra belangrijk oog te houden voor specifieke vragen en behoeften van oudere migranten en hun familie. Toch gebeurt dat niet vanzelfsprekend. De reflex is om het aanbod te richten op de grootste gemene deler. Er ligt daarom een grote uitdaging voor bijvoorbeeld huisartsen, sociale wijkteams, thuiszorg, verzorgings- en verpleeghuizen. Hoe kunnen zij met hun aanbod beter aansluiten op oudere migranten?

Om wie gaat het?
Het gaat ons om niet-westerse 55-plussers met een verblijfsstatus. We denken daarbij niet alleen aan migranten als Turken, Marokkanen, Surinamers en Arubanen. Maar ook aan bijvoorbeeld Molukse en Chinese ouderen en vluchtelingen uit Iran, Irak, Afghanistan en Somalië. Daarbij zijn we vooral geïnteresseerd in ideeën voor migrantenouderen die een gezondheidsachterstand hebben.

Wie kan indienen? 
Iedereen die een rol heeft in zorg en welzijn voor ouderen, zoals huisartsen, wijkteams, verzorgenden, mantelzorgers, vrijwilligers en leidinggevenden. Zolang er maar een organisatie bereid is om het project uit te voeren. 

De focus
We zijn benieuwd naar ideeën uit het brede palet van zorg en welzijn. Zoals zorg aan huis, preventie, verpleeghuiszorg, participatie, dagbesteding, geestelijke en lichamelijke gezondheid, en zorg in de laatste levensfase. Ook zijn we benieuwd naar aanpakken die meer gevoeligheid kweken voor diversiteit en omgaan met verschillen. De focus mag liggen op een specifiek thema en een brede groep oudere migranten, zoals oudere migranten met dementie. Of juist op een breed thema en een specifieke groep oudere migranten, bijvoorbeeld thuiszorg voor Hindoestaanse ouderen.

Wat is vernieuwend?
Elk idee is welkom, als het idee maar vernieuwend is. Het mag bijvoorbeeld gaan om een vernieuwende aanpak. Om een bestaand aanbod aanpassen of toegankelijk maken. Om een methodiek geschikt maken omdat die in een andere context goed bleek te werken. Ook kan het gaan om een baanbrekend samenwerkingsproject.

Bron: Nationale Zorgvernieuwingsprijs (http://www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl/doe-mee/)