Cannabis verslechtert cognitieve controle, terwijl cocaïne controle juist verbetert

Drugs hebben effect op de hersenen. Onder invloed voeren mensen allerlei complexe handelingen uit. Hoe beïnvloeden drugs bij mensen de ‘cognitieve controle’; de hersenfuncties die bewaken dat je gedrag veilig en gepast is?
Desirée Spronk onderzocht de effecten van cannabis en cocaïne op cognitieve controle in
proefpersonen die deze middelen gebruiken. Niet iedereen ervaart bij het gebruik dezelfde effecten. Spronk onderzocht daarom een aantal factoren die deze individuele verschillen mogelijk verklaren, waaronder variatie in de genen van de gebruikers.
Uit het onderzoek bleek dat cannabis de cognitieve controle verslechtert en cocaïne die controle juist verbetert. Na cannabisgebruik merkten de proefpersonen hun fouten bijvoorbeeld minder goed op.
Ook hadden ze meer moeite om ongewenste acties af te remmen. Cocaïne verbeterde de detectie van fouten bij proefpersonen. De onderzochte genetische verschillen konden de individuele verschillen tussen de proefpersonen maar gedeeltelijk verklaren. Er moet dus verder worden gezocht naar de reden waarom mensen verschillend reageren op drugs, bijvoorbeeld door naar andere genen of persoonlijkheidskenmerken te kijken.
Hoewel drugsgebruik veel voorkomt, staat het wetenschappelijk onderzoek naar de directe effecten op gedrag nog in de kinderschoenen. Deze bevindingen zijn daarom een belangrijke stap voor het begrijpen van gedrag onder invloed. Dit proefschrift kan bijdragen bij aan de maatschappelijke discussie hierover.

Biografie

Desirée Spronk (1983) studeerde Biologische Psychologie in Nijmegen en behaalde in 2008 haar masterdiploma. Bovenstaand onderzoek voerde ze uit op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc in samenwerking met het Donders Center for Neuroscience. Momenteel werkt ze als post-doctoraal onderzoeker aan de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit van Oxford.

Bron: Radboud Universiteit (http://www.ru.nl/nieuws-agenda/agenda/promoties-oraties/@1021709/individual-differences-the-acute-effects-cannabis/)