‘Screen GHB-verslaafden ook op psychiatrische en somatische problemen’

Op 3 februari 2016 promoveerde Rama Kamal, verslavingsarts bij Novadic-Kentron, aan de Radboud Universiteit op haar proefschrift ‘The detoxification approach for patients with GHB dependence’.
In de afgelopen tien jaar is de afhankelijkheid van GHB een groeiend probleem geworden in de verslavingszorg. Rama Kamal was een van de eerste verslavingsartsen die zich specifiek richtte op deze doelgroep.

GHB-misbruik komt steeds vaker voor. In meer dan een kwart van het aantal drugsgerelateerde incidenten gaat het om GHB . Daarbij gaat GHB-verslaving ook vaak gepaard met gebruik van andere middelen en psychiatrische en somatische aandoeningen.
Daarom zou er in de behandeling niet alleen aandacht moeten zijn voor ontgifting, maar ook voor systematische screening naar onderliggende psychiatrische en somatische problemen, stelt de onderzoekster.

GHB l is zeer verslavend, veel mensen raken door het gebruik in coma en komen bij de eerste hulp terecht. Stoppen is moeilijk en kan eveneens leiden tot ernstige complicaties zoals delier of psychose en IC-opnames. Een systematische vroegtijdige screening in combinatie met een goed gestructureerd protocol, zou artsen een belangrijke handreiking kunnen bieden en de torenhoge kosten van IC-opname of langdurige interventies omlaag kunnen brengen, veronderstelt Kamal.

Biografie

Rama Kamal is afkomstig uit Soedan. Ze studeerde Geneeskunde aan de Ain Shams University in Caïro en voltooide haar opleiding als Addiction Medicine specialist aan de Radboud Universiteit. Sinds 2002 werkt ze in verschillende bij Novadic-Kentron verslavingszorg. Ze is nu in opleiding voor psychiater. Haar promotieonderzoek is begeleid vanuit het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA), verbonden aan de Radboud Universiteit.

Bron: Radboud Universiteit (http://www.ru.nl/nieuws-agenda/agenda/promoties-oraties/@1017788/detoxification-ghb-dependence/)