Tilburgs project helpt verslaafde en verwarde vrouwen ongewenste zwangerschap te voorkomen

Een Tilburgs project om vrouwen met psychische of verslavingsproblemen aan de anticonceptie te krijgen, is een groot succes. Verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam praat met de vrouwen en helpt hen met de voorbehoedsmiddelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Van de eerste dertig kwetsbare vrouwen - bij wie een zwangerschap nu slecht zou uitkomen - die Connie Rijlaarsdam van de GGD Hart voor Brabant bezocht, besloten er 25 vrijwillig om voorbehoedsmiddelen te gaan gebruiken. Inmiddels tonen andere grote steden belangstelling voor deze aanpak.

Connie Rijlaarsdam bezocht vrouwen die bijvoorbeeld dakloos zijn, een verslaving of een verstandelijke beperking hebben of slachtoffer zijn van huiselijk geweld. ”Of een combinatie van die problemen. Het waren allemaal vrouwen die in deze fase van hun leven geen kinderen zouden moeten krijgen.’’

Succesratio
Door de vrouwen op te zoeken en goed naar ze te luisteren vond Rijlaarsdam ruim 80 procent bereid om anticonceptie te gebruiken. Professor Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familierecht aan Tilburg University, is onder de indruk van de resultaten. ”Hier ben ik zeer lovend over. Het is een enorme succesratio bij een moeilijke doelgroep. Dit zijn vrouwen die toch het nodige hebben meegemaakt.”

Vlaardingerbroek pleitte er in het verleden meermaals voor ouders in bepaalde gevallen te kunnen dwingen tot anticonceptie. Volgens Vlaardingerbroek kan het voorkomen van een geboorte ’leedtoevoeging’ voorkomen. ”Leed bij een kind, maar ook leed bij ouders bij wie een kind later moet worden weggehaald door de kinderbescherming.”

Vrijwillig
Rijlaarsdam, die op haar project is afgestudeerd, concludeert dat er met vrijwillige anticonceptie ’een wereld te winnen valt’. In het buitenland bestaan - met wisselend succes - soortgelijke programma’s, met name gericht op het voorkomen van zwangerschap onder zware drugsgebruikers.

Het Amerikaanse Project Prevention gebruikt de omstreden methode om vrouwen contant geld te bieden in ruil voor sterilisatie. Een Brits project onder tieners faalde: de voorlichting bracht veel meisjes juist op een idee en het aantal zwangerschappen steeg.

Bron: AD / Richard Clevers (http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4233463/2016/01/28/Project-helpt-verslaafde-en-verwarde-vrouwen-niet-zwanger-worden.dhtml)