IGZ gaat toezicht houden op nieuwe wet Wkkgz

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt met ingang van 1 januari 2016 toezicht op de naleving van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Zowel de cliënten als de inspectie hebben met de nieuwe wet meer mogelijkheden om de zorgaanbieder te stimuleren tot het leveren van goede zorg.

Lees hier (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg/inhoud/wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-zorg) meer over deze wijzigingen in het algemeen. De belangrijkste wijzigingen voor het toezicht op een rij:

Ook alternatieve zorg en cosmetische sector onder Wkkgz

De Wkkgz heeft een grotere reikwijdte dan de wetten die zij vervangt. Het toezichtveld van de inspectie wordt uitgebreid met de alternatieve zorgaanbieders, de cosmetische sector en zorgverleners die als solist werkzaam zijn. Dat wil niet zeggen dat de inspectie voor deze alternatieve zorgaanbieders en de cosmetische een kwaliteitskeurmerk afgeeft. Dat doet de inspectie ook al niet bij de reguliere zorg.

De inspectie controleert niet de werkzaamheid van een alternatieve therapie en doet daar ook geen uitspraken over. Met de invoering van de Wkkgz kan de inspectie wel beter ingrijpen bij misstanden in de alternatieve zorg en cosmetische sector. De inspectie gaat in eerste instantie toezicht uitvoeren op basis van ontvangen meldingen over misstanden. Daardoor krijgt de inspectie meer inzicht in de grootste risico’s. Als een cliënt klachten heeft over bijvoorbeeld de werkzaamheid, dan kan hij zich wenden tot de klachtenfunctionaris. Als er sprake is van een misdrijf, dan blijft het openbaar ministerie aan zet.

Uitbreiding meldplicht voor zorgverleners

De invoering van de Wkkgz betekent een uitbreiding van de al bestaande meldplicht voor zorgaanbieders. Nieuw is bijvoorbeeld dat zorgaanbieders het verplicht bij de inspectie moeten melden als zij een zorgverlener ontslaan wegens ernstig tekortschieten in de zorgverlening. Ook wordt met de nieuwe wet de ’meldplicht na seksueel grensoverschrijdend gedrag’ verbreed tot ’meldplicht van geweld in de zorgrelatie’.

Bron: IGZ (http://www.igz.nl/actueel/nieuws/igz-houdt-toezicht-op-de-wkkgz.aspx)