'Verbinding hersenhelften mogelijk slechter door cannabisgebruik'

Mensen die vaak sterke cannabis roken hebben relatief weinig witte stof in het hersengebied dat hun hersenhelften met elkaar verbindt. Mogelijk communiceren de hersenhelften van cannabisgebruikers daardoor iets minder efficiënt met elkaar dan de hersenhelften van personen die de drug niet gebruiken. Dat zou de kans op een psychose kunnen vergroten.

Dat meldt Nu.nl op basis van onderzoek van het King’s College in Londen, gepubliceerd  in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Medicine.

Verschil

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door hersenscans te maken van 99 proefpersonen. Sommige van de deelnemers aan het onderzoek gebruikten regelmatig sterke cannabis, andere rookten nooit wiet. Dit was te zien aan hun corpus callosum, de ’brug’ in de hersenen die beide hersenhelften met elkaar verbindt.

”Als je naar de corpus callosum van de proefpersonen kijkt, zie je een significant verschil in witte stof tussen mensen die veel cannabis gebruiken en zij die de drug nooit gebruiken”, aldus hoofonderzoekster Paola Dazzan in de Britse krant The Guardian

Mogelijk wordt dit verschil veroorzaakt door het werkzame bestandsdeel in cannabis, THC. In de zenuwcellen in de corpus callosum zitten namelijk veel receptoren die gevoelig zijn voor deze stof.

Risico’s

Het is echter nog niet zeker dat sterke cannabis de ’hersenbrug’ van gebruikers verzwakt. Wellicht zijn mensen met minder witte stof in de corpus callosum simpelweg eerder geneigd om de drug te gebruiken. Meer onderzoek is dan ook noodzakelijk, zo erkennen de wetenschappers.

Toch vindt Dazzan dat er nu al meer aandacht moet komen voor de mogelijke risico’s van het gebruik van sterke cannabis.

Drank

”Als het om alcohol gaat zijn we er al aan gewend om kritisch te kijken naar hoe veel we drinken en wat voor soorten drank, bijvoorbeeld wijn, bier of whiskey”, aldus Dazzan.

”Wanneer het gaat om cannabisgebruik moeten we ook meer kijken naar hoe vaak mensen gebruiken en wat voor type cannabis ze nemen. Die details kunnen mogelijk helpen bij het inschatten van gezondheidsrisico’s.”

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis (http://www.nu.nl/gezondheid/4173136/verbinding-hersenhelften-mogelijk-slechter-cannabisgebruik.html)