Dorien Maas wint Pfizer Prijs voor onderzoek naar schizofrenie

Dorien Maas krijgt op 30 november de Pfizer Prijs voor Life Sciences (5000 euro) voor haar onderzoek naar schizofrenie bij de groep Moleculaire Dierfysiologie van de Radboud Universiteit. Maas ontdekte bij een rattenmodel voor schizofrenie vroegtijdige veroudering in de hersenen.

Schizofrenie is een psychiatrisch ziektebeeld dat vaak voor het eerst naar voren komt in de adolescentie, wanneer de prefrontale cortex aan het uitontwikkelen is. Dit gedeelte van het brein helpt ons te plannen, te leren en ons te concentreren. Met verschillende technieken is aangetoond dat er bij schizofreniepatiënten iets mis is in de prefrontale cortex. Dit uit zich onder meer in cognitieve symptomen zoals problemen met het kunnen plannen en concentreren. Om meer inzicht te krijgen in dit ziektebeeld en zo te komen tot een effectieve behandeling, wordt er ook onderzoek gedaan bij ratten.

Behandeling

Maas ontdekte samen met andere onderzoekers dat hoge cellulaire stress sporen naliet in de hersenen van de ratten. Op moleculair en cellulair niveau nam ze in de hersenen (in de prefrontale cortex) van de ratten een patroon waar dat lijkt op vervroegde veroudering. Dit inzicht is van belang voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen (medicijnen en gedragstherapie) voor cellulaire stress en de cognitieve symptomen van schizofrenie.

In januari 2016 begint Maas met haar promotieonderzoek aan het Donders Instituut.

De Pfizer Prijs is een Jong Talent Afstudeerprijs en wordt op 30 november aan Maas uitgereikt in Haarlem bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Farmaciebedrijf Pfizer stelt de prijs beschikbaar om ‘haar betrokkenheid bij de wetenschap te tonen’.

Bron: Radboud Universiteit (http://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/2015/november/dorien-maas-wint-pfizer-prijs-onderzoek/)