Schippers zet stap in bescherming persoonsgegevens rond zorgzwaartepakket GGZ

Per 1 januari 2016 zal de wijze van aanlevering en gebruik van de zorgvraagzwaarteindicator die is ontwikkeld, veel minder belastend zijn voor de privacy van ggz-cliënten dan de verplichte vermelding (vanaf 1 januari 2014) van de zorgvraagzwaarteindicator op de ggz-factuur. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Kern van de aanleverwijze die nu verplicht wordt gesteld, is dat de zorgverzekeraar niet de beschikking krijgt over de zorgvraagzwaarteindicator op een tot een individuele verzekerde herleidbaar niveau. Er wordt bij de aanlevering onderscheid gemaakt tussen elektronische declaraties en papieren declaraties. Bij de elektronische declaraties wordt de zorgvraagzwaarteindicator door de zorgaanbieder verstuurd naar het declaratieportal VECOZO, waarna VECOZO de zorgvraagzwaarteindicator op de ggz-factuur maskeert en vervolgens in gemaskeerde vorm aan de zorgverzekeraar doorlevert. De zorgverzekeraar kan dan dus niet meer zien wat de zorgvraagzwaarteindicator van een individuele verzekerde is.

Bron en voor het downloaden van de hele brief en bijgaande documenten: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2015/11/23/kamerbrief-over-regeling-aanlevering-zorgvraagzwaarte-ggz)