Soteria Nederland wijzigt koers en zet in op kenniscentrum

'Zelfde doel, andere middelen'

Soteria Nederland pleit voor een goede opvang van mensen met een psychotische crisis, met letterlijk en figuurlijk ruimte voor het veilig doorleven van de psychose, met zo min mogelijk psychofarmaca en zoveel mogelijk meeleven. Eigen regie en eigen kracht zijn volgens de principes van Soteria leidende beginselen. Met veel aandacht voor de sociale omgeving van de betrokkene.

Na de oprichting in 2008 was het doel van Soteria NL in eerste instantie zelf Soteria-huizen op te zetten, c.q. het praktiseren van de Soteria aanpak, naast kennisverspreiding via trainingen en opleidingen.

Mede door de complexe stelselwijzingen in de GGZ is dit een moeizame ambitie gebleken die de uitvoering van de overige doelen van de organisatie in de weg zat, aldus de organisatie. In 2014 is dan ook besloten om de aandacht primair te richten op kennisvergaring, kennisverspreiding en kennisdeling.

Soteria NL zal voortaan in eerste instantie kenniscentrum zijn en de praktijk van anderen helpen versterken. De stichting doet dat door:

* het organiseren van trainingen en opleidingen.

* het ondersteunen van initiatieven die in de praktijk met de Soteria aanpak werken
* het bieden van een platform voor discussie en onderlinge kennisdeling en verdere ontwikkeling van het gedachtegoed.

De eerstvolgende studiedag (http://soterianederland.nl/activiteiten/training-en-opleiding/) van Soteria NL is op 6 november a.s. in Utrecht.

Bron: Soteria Nederland (http://soterianederland.nl/)

 


Reacties
Reactie: (Sandra)
26-7-2022, 20:24
Wat jammer dat jullie je gedachtengoed niet hebben waar kunnen maken in de realisatie van een veilige plek voor iemand met psychose, zonder al teveel of wat mij betreft geen psychofarmica.De GGZ heeft mij in het verleden veel schade gebracht, tijdens psychose kan ik me boos uiten, maar fysiek agressief zal ik niet worden. Maar wat daar gebeurt is dat je naar de grond toegewerkt wordt (als een beest) en een spuit in je kont krijgt van 7 cm. De bijwerkingen zorgen vervolgens voor angsten en dan wordt er gezegd dat je moet gaan slapen snachts. En die nodeloze diagnostisering: bipolair omdat mijn moeder dat ook was, die vlieger gaat niet altijd op.Weinig aandacht voor traumas die aan de psychose (s) ten grondslag liggen dus een hoop tijdverspilling meegemaakt.Er zal nog moeten blijken of ik al dan niet NAH heb, wat had ik graag een menswaardige behandeling gezien. In mijn leven mijn moeder aan de GGZ verloren toen ze haar hadden volgestopt met medicatie, ze is nl nooit meer dezelfde geworden en recent is ditzelfde bij mijn zusje gebeurt.