Substitutie in GGZ levert in 2015 waarschijnlijk 6,6 miljoen op

Op peildatum 1 juli 2015 is het budget dat verzekeraars hebben vrijgespeeld door substitutie in de medisch specialistische zorg € 48,9 miljoen en in de GGZ €14,9 miljoen. Hiervan hebben verzekeraars € 24,9 miljoen vanuit de medisch specialistische zorg en € 8,3 miljoen vanuit de GGZ geïnvesteerd in de huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg om de substitutie vorm te kunnen geven. Hoe het overige geld is ingezet is niet bekend. Dat schrijft minister Schippers naar aanleiding van de onlangs uitgekomen Substitutiemonitor, rapportage afsprakenmonitor juli 2015.

Onder substitutie wordt verstaan de verplaatsing van huidige zorg en middelen van de tweede naar de eerste lijn. Daarnaast is de bedoeling van deze substitutie dat doelgroepen in de eerste lijn blijven en het voorkomen dat deze patiënten in de toekomst tweede lijnszorg nodig hebben.

Behalve voor de GGZ zijn substitutieafspraken gemaakt voor cardiovasculair risicomanagement (CVRM), het plaatsen en verwijderen van een spiraaltje (intra uterine device, IUD), spoedeisende zorg, KNO zorg, dermatologie, cardiologie, osteoporose, oogzorg, diabetes mellitus type II, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) en ouderenzorg.

De minister maakt wel de nodige kanttekeningen bij deze bezuinigingen: het gaat om een prognose, die deels is gebaseerd op afgesloten contracten. Tevens gaat de prognose ervan uit dat de kosten ongeveer gelijk blijven.

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2015/08/31/substitutiemonitor-rapportage-afsprakenmonitor-juli-2015)
Via dee link kunnen zowel de Substitutiemonitor en de begeleidende brief van minister Schippers worden gedownload.