Kwaliteitskader woonzorg in langdurige ggz naar Zorginstituut

Nog deze maand wordt het kwaliteitskader woonzorg in de langdurige ggz voor beoordeling gestuurd naar het Zorginstituut. Als het voldoet aan de criteria van hun toetsingskader, dan gaan zorgorganisaties vanaf 1 juli 2024 gebruik maken van het kwaliteitskader.

Dat meldt de Nederlandse ggz op 24 april (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/mijlpaal-kwaliteitskader-woonzorg-in-de-langdurige-ggz-deze-maand-ingediend-bij-zorginstituut). De implementatie van het kwaliteitskader vindt plaats tot en met juli 2027. Vanaf dan is er elke drie jaar een evaluatie.

Passende woonzorg
Het kwaliteitskader geeft een gedeelde visie op wat goede woonzorg is en hoe samengewerkt wordt aan passende woonzorg. Het geeft een eenduidige beschrijving van de kwaliteit van woonzorg in de langdurige ggz voor cliënten met een Wlz ggz-indicatie. Het geeft handvatten en richting over wat goede, passende woonzorg is. De wensen en behoeften van een cliënt zijn het vertrekpunt voor woonzorg, maar dit kan schuren met de financiële mogelijkheden, de normen en waarden, de uitgangspunten van de Wlz of de veiligheid van de maatschappij. Het doel van het kwaliteitskader is een gedeelde visie van cliënt, naaste, zorgprofessional, zorgorganisatie en financiers op wat goede woonzorg in de langdurige ggz is en hoe samen te werken aan passende zorg. Het kwaliteitskader is bedoeld voor alle partijen die met de langdurige ggz te maken hebben: cliënten en naasten, zorgprofessionals, zorgorganisaties, zorgkantoren en de IGJ.

Mijlpaal
Het kwaliteitskader richt zioch op woonzorg waar nog geen beschrijving voor was. Veel aspecten van kwaliteit van zorg staan al beschreven in wet- en regelgeving, richtlijnen, zorgstandaarden en generieke modules, die ook van toepassing zijn op cliënten binnen de Wlz ggz. Het indienen van het kwaliteitskader bij Zorginstituut Nederland is een belangrijke mijlpaal voor cliënten die gebruik maken van de woonzorg in de langdurige ggz, maar ook voor de organisaties die hieraan werkten. De projectgroep is gestart in mei 2023. Ruim twintig beroepsverenigingen, brancheverenigingen, zorgorganisaties, bestuursorganen en financiers hebben in een korte periode constructief aan het kwaliteitskader samengewerkt.

 

Lees ook andere artikelen over kwaliteit in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/kwaliteit)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

living living