Transformatieplan Focus op Herstel door snelle toets zorgverzekeraars

Een van de eerste IZA-transformatieplannen voor de ggz is goedgekeurd door de zorgverzekeraars. VGZ en Zilveren Kruis hebben via een snelle toets een positieve beoordeling gegeven op het transformatieplan ‘Focus op Herstel’ van GGZ Noord-Holland-Noord. 

Dat meldt Coöperatie VGZ op haar website (https://www.cooperatievgz.nl/cooperatie-vgz/nieuws-en-media/nieuwsoverzicht/snelle-toets-ggz-noord-holland-noord-als-een-van-de-eerste-iza-plannen-in-ggz-goedgekeurd-door-zorgverzekeraars). In het kader van het Integraal Zorgakkoord wil GGZ Noord-Holland Noord de behandeling van cliënten slimmer inrichten. Met het transformatieplan zetten GGZ Noord-Holland-Noord (GGZ NHN) en haar netwerkpartners actief in op het slimmer inrichten van de behandeling van cliënten, behoud van behandelaren en het vrijspelen van behandelcapaciteit door de inzet van technologie. Dat zal de wachtlijsten in de ggz hierdoor fors terugdringen, zo is de verwachting. 

Investeringen
Met de goedkeuring van zorgverzekeraars kan GGZ NHN aan de slag met de uitvoering van Focus op Herstel. “De negen nieuwe projecten vragen namelijk behoorlijke investeringen en samen met VGZ en Zilveren Kruis werken we er aan om deze de komende jaren te kunnen betalen”, zegt bestuurder Jos Brinkmann.

Tekorten
Het tekort aan zorgprofessionals speelt ook in de regio Noord-Holland-Noord. Op dit moment komt de regio zo’n 1700 zorgprofessionals tekort om aan de groeiende zorgvraag te kunnen voldoen. Als er niets verandert heeft de regio in 2032 zelfs 9800 professionals nodig om mensen de zorg te kunnen bieden die zij nodig hebben. Ook is er in de regio een tekort aan behandelaren voor complexe vragen. Voor GGZ NHN zijn de medewerkers het belangrijkste kapitaal. De organisatie zet in op een goede balans tussen werklust en werklast en biedt een prettige leer- en werkomgeving, om zo de arbeidsmarktuitdagingen aan te pakken. Hierbij maakt de organisatie ook gebruik van digitale tools, om administratiearm te behandelen. Ondersteunende technologie kan behandelcapaciteit vrijspelen, wat ten goede komt aan de cliënt. GGZ NHN zet via Focus op Herstel onder andere in op innovaties die de administratietijd van de professionals vermindert, zoals spraakgestuurd rapporteren. Ook wordt in het programma ingezet op het beschikbaar maken en gebruik leren maken van AI-tools.  

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

focus focus