De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen (https://www.bsl.nl/shop/schematherapie-voor-cluster-c-persoonlijkheidsstoornissen-9789036829878)
Remco van der Wijngaart, Hannie van Genderen.

Dit boek helpt therapeuten om schematherapie toe te passen bij cliënten met afhankelijke, vermijdende of dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen, ook wel cluster C-persoonlijkheidsstoornissen genoemd.

Schematherapie is een zeer effectieve behandelmethode voor cluster C-stoornissen. De meeste literatuur en trainingen op het gebied van schematherapie richten zich echter op de behandeling van de borderline persoonlijkheidsstoornis of andere vormen van externaliserende problematiek. Dit boek laat zien hoe schematherapie effectief toepasbaar is bij internaliserende persoonlijkheidsproblematiek.

Schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen - Behandeling van afhankelijke, vermijdende en dwangmatige cliënten beschrijft hoe cluster C-stoornissen begrepen kunnen worden in termen van basisbehoeften, schema’s en modi. Daarnaast wordt ook beschreven hoe limited reparenting op een andere manier vormgegeven wordt in deze behandeling dan bij meer externaliserende problematiek.
Lees verder... (https://www.bsl.nl/shop/schematherapie-voor-cluster-c-persoonlijkheidsstoornissen-9789036829878)

 

Een toekomst zonder vroeger. Over onveilige hechting en het helen daarvan. (https://www.bol.com/nl/nl/p/een-toekomst-zonder-vroeger/9300000176728668/)
Sammie Wolf

In ’Een toekomst zonder vroeger’ vertelt de 24-jarige Sammie over de gevolgen van onveilige hechting en emotionele verwaarlozing in haar jeugd. Hoewel ze inmiddels volwassen is, is de impact van wat zij als kind meemaakte en ervoer nog steeds groot. Het niet gezien worden door haar ouders en niet geliefd zijn om wie ze is, speelt haar parten. Zo ervaart ze problemen in haar privéleven, binnen haar studie en werk en heeft ze last van depressieve gevoelens, ernstige vermoeidheidsklachten en trekken van een borderline persoonlijkheidsstoornis. Sammie deelt ze hoe ze langzaam leert om met al deze heftige gevoelens om te gaan en om haar leven te herpakken. Aan de hand van een goede psychiater vindt zij zichzelf langzaam terug en rouwt ze om wat er nooit was: troost, steun, betrouwbaarheid, zorgzaamheid, veiligheid. Ook leert ze om te vertrouwen op haar kracht en hoe ze – letterlijk en figuurlijk – ruimte mag innemen in de wereld.
Lees verder... (https://www.bol.com/nl/nl/p/een-toekomst-zonder-vroeger/9300000176728668/)

 

Psychische stoornissen bij (aanstaande) ouders en ouder-kindrelaties. (https://www.vakbladvroeg.nl/webshop/boeken/psychische-stoornissen-bij-aanstaande-ouders-en-ouder-kindrelaties/)
Marja Rexwinkel, Merith Cohen de Lara en Romy Damhuis

De reader ‘Psychische stoornissen bij (aanstaande) ouders en ouder-kindrelaties’ is een studie- en naslagboek. Doel van de reader is om meer kennis te krijgen over de kenmerken van psychische stoornissen bij zwangere en pas bevallen vrouwen. Ook bieden de auteurs  handvatten en tips om beter bij deze doelgroep aan te sluiten.

Marja Rexwinkel, Merith Cohen de Lara en Romy Damhuis beschrijven in de reader hoe psychische stoornissen kunnen worden herkend bij (aanstaande) ouders, wat nu het juiste verhaal is over gehechtheidsrelaties tussen ouders en jonge kinderen en hoe je je als hulpverlener aan kan sluiten bij je doelgroep. De reader is opgedeeld in heldere overzichtelijke hoofdstukken en bestaat uit theorie afgewisseld met oefeningen, bruikbare tips en beschrijvingen van cliënten uit de praktijk.
Lees verder... (https://www.vakbladvroeg.nl/webshop/boeken/psychische-stoornissen-bij-aanstaande-ouders-en-ouder-kindrelaties/)

 

Freud, Wenen en de ontdekking van de moderne geest (https://www.atlascontact.nl/boek/freud-wenen-en-de-ontdekking-van-de-moderne-geest/)
Frank Tallis

Freud heeft een blijvende invloed op ons zelfbeeld. Hoe werd hij en zijn psychoanalyse gevormd door het Wenen van rond 1900?

Ons zelfbeeld is voor een groot deel bepaald door de theorieën van Sigmund Freud. Het nieuwe boek van Frank Tallis draait om het leven van Freud en situeert het ontstaan van zijn revolutionaire ideeën tegen de achtergrond van Wenen rond het begin van de twintigste eeuw. De stad die bekendstaat om zijn beroemde koffie- en operahuizen was destijds het culturele centrum van Europa. De theorie die Freud ontwikkelde over de menselijke geest had alleen toen en daar kunnen ontstaan. Wenen was een stad waarin oude en nieuwe kunstopvattingen botsten, en waar de elite er bedreven in was geraakt de grandeur van weleer als façade in ere te houden. Het wegkijken van armoede en negeren van vuil en stank door zijn cliënten inspireerden Freud mede tot zijn visie over onderdrukking en het onderbewuste. Tallis laat zien hoe de psychoanalyse onze hedendaagse visie op onszelf en de wereld waarin we nu leven heeft beïnvloed.
Lees verder... (https://www.atlascontact.nl/boek/freud-wenen-en-de-ontdekking-van-de-moderne-geest/)

 

We zijn allemaal wel eens moe (https://www.blossombooks.nl/product/we-zijn-allemaal-wel-eens-moe/)
Annika Mell

Wereldwijd lijden er naar schatting zo’n 24 miljoen mensen aan ME/CVS. Een niet-aangeboren, slopende ziekte die allerlei heftige klachten kan veroorzaken door het hele lichaam. Hoewel ME/ CVS levensverwoestend is, wordt de aandoening niet door alle artsen erkend, omdat er nog geen onderzoek bestaat waarmee de ziekte eenduidig aangetoond kan worden. Frustrerend, omdat er daardoor snel wordt gedacht dat de aandoening psychosomatisch is of dat de mensen die eraan lijden zich aanstellen.

Annika Mell kan daarover meepraten. Sinds 2012 heeft ze haar beroep, haar hobby’s en haar sociale leven op moeten geven door de ziekte. Vanaf dat moment merkte zij hoe de wereld is in- gericht op niet-zieke mensen en hoe hulpinstanties je eerder tegenwerken dan met je meedenken.

In We zijn allemaal wel eens moe vertelt Mell haar verhaal. Doorspekt met humor laat ze op directe en eerlijke manier zien hoe het is om met een ziekte te leven die niet erkend wordt.
Lees verder... (https://www.blossombooks.nl/product/we-zijn-allemaal-wel-eens-moe/)

 

Diagnostiek bij kinderen en jeugdigen in praktijk en opleiding (https://www.swpbook.com/boeken/55/orthopedagogiek/2670/diagnostiek-bij-kinderen-en-jeugdigen)
Ruth Willems  

Een diagnostiekverslag vertelt het verhaal van de cliënt, geïnterpreteerd door een ander. Diagnostiek is meer dan een diagnose stellen. Het vertelt een geïntegreerd verhaal met een begin, een ontwikkeling, obstakels, een omgeving en een vooruitblik naar de toekomst. Maar het opstellen hiervan is geen sinecure. Dit boek is een praktische leidraad dat je stap voor stap meeneemt bij het maken van een goed diagnostiekverslag van een kind of jeugdige.

Goede diagnostiek kan bijdragen aan acceptatie of motiveren een verandering te durven doorgaan. Want oprechte aandacht en zorgvuldige omschrijvingen kunnen erkenning, inzicht en hoop geven. Het is geen eenmalige onderzoeksactiviteit maar speelt zich gedurende de gehele behandeling af en kan daarom zelfs een wezenlijk onderdeel van de behandeling zijn.

Diagnostiek bij kinderen en jeugdigen beschrijft het gehele diagnostiekproces. Van het vormgeven van de intake, het opstellen van onderzoeksvragen en hypotheses tot het inzetten van geschikte onderzoeksmiddelen en een integratie van alle onderzoeksresultaten.
Lees verder... (https://www.swpbook.com/boeken/55/orthopedagogiek/2670/diagnostiek-bij-kinderen-en-jeugdigen)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

bibliotheek bibliotheek