NVA: schaf rijbewijskeuring bij autisme en ADHD af

Schaf de medische keuring voor mensen met autisme die hun rijbewijs willen behalen af. Dit zegt de Nederlandse Vereniging voor Autisme in een opinieartikel. Kamerleden Agnes Joseph (NSC) en Lisa Westerveld (PvdA-GroenLinks) dienden gisteren een motie in met precies dezelfde boodschap.

Dat meldt de NVA op haar website (https://www.autisme.nl/2024/04/04/nsc-wil-rijbewijskeuring-bij-autisme-en-adhd-afschaffen/). ”Mensen met autisme of adhd lopen tegen onnodige eisen aan bij het halen van hun rijbewijs”, zei NSC-Kamerlid Agnes Joseph gisteren tijdens het debat in de Tweede Kamer over het VN-Verdrag Handicap.

Motie
Joseph vroeg demissionair minister Conny Helder (VWS, VVD) om een toezegging dat de omstreden medische keuring gaat verdwijnen. Daarna diende het Kamerlid een motie (https://www.autisme.nl/wp-content/uploads/2024/04/Motie-van-de-leden-Joseph-en-Westerveld.pdf) in waarin ze de regering verzoekt om de algemene medische keuring voor mensen met ADD, ADHD en autisme af te schaffen. Deze motie is ook ondertekend door Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA.

Onderzoek

Minister Helder ontraadde de motie. Zij wil eerst het onderzoek naar medische keuringen afwachten dat het ministerie van Infrastructuur op dit moment doet. De resultaten hiervan worden eind dit jaar verwacht. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie.

In een opinieartikel in NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2024/04/03/de-medische-keuring-voor-mensen-met-autisme-die-hun-rijbewijs-willen-behalen-is-stigmatiserend-belastend-duur-en-zinloos-a4194939#:~:text=De%20medische%20keuring%20moet%20in,autisme%20verplicht%20langs%20de%20psychiater.) roept de Nederlandse Vereniging voor Autisme ook op tot afschaffing van de medische keuring voor iedereen met autisme die zijn rijbewijs wil behalen. Die keuring is volgens de vereniging stigmatiserend, belastend, duur en zinloos.

 

Lees ook andere artikelen in GGZ Totaal over het rijbewijs (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/rijbewijs)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

car car