‘Tweede Kamer, hoe zit het met uitwisseling gegevens bij spoed?’

Maak haast met betere en snellere uitwisseling van gezondheid- en medicatiegegevens van patiënten, zeker in acute zorgsituaties! Die oproep doet de Nederlandse ggz samen met Patiëntenfederatie Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en zestien andere zorgpartijen aan de Tweede Kamer.

Dat meldt de Nederlandse ggz op haar website (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/zorgpartijen-roepen-op-haast-te-maken-met-betere-uitwisseling-gezondheidsgegevens). De oproep is specifiek gericht aan de leden van de vaste Kamercommissie van VWS, voor het debat over acute zorg. Die is op woensdag 3 april.

Complete en veilige overdracht
De oproep is niet nieuw, maar de komst van belangrijke aanpassingen in wetgeving laat op zich wachten. Patiënten moeten in spoedsituaties kunnen rekenen op adequate zorgverlening op basis van actuele gezondheidsgegevens. Een complete en veilige overdracht van gezondheidsgegevens voorkomt medische fouten en draagt bij aan kwaliteit en continuïteit van zorg en aan kwaliteit van leven van mensen, aldus de Nederlandse ggz en de andere zorgpartijen. Zij vragen zich af wat de voortgang is van het Wetsvoorstel opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg (Wogs). Dat ging al in de zomer van 2023 in consultatie. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat medische gegevens makkelijker op te vragen zijn als iemand spoedeisende zorg nodig heeft.

Expliciet toestemming
In hun brief aan de Tweede Kamer (https://cms.denederlandseggz.nl/assets/common/2024-10-Brief-Patientenfederatie-NVZ-andere-zorgorganisaties-Commissiedebat-Acute-Zorg-3-april.pdf) herhalen de partijen het pleidooi voor een geen-bezwaar systeem voor uitwisseling van medische gegevens tussen zorgprofessionals. Op dit moment werkt het systeem nog andersom: patiënten moeten expliciet toestemming geven om hun medische gegevens met zorgprofessionals te delen. De Kamer heeft zich in het verleden al uitgesproken voor een verandering van dit systeem.

De brief van Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is mede ondertekend door Ambulancezorg Nederland, de Nederlandse ggz, NVZA, KNMG, FMS, LHV, InEen, NHG, V&VN, KNMP, ZN, NFU, ZKN, GGD GHOR Nederland, FNT en RSO Nederland.

 

Lees ook andere artikelen over data- en gegevensuitwisseling (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/dataverzameling)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

dataverzameling dataverzameling