Rapport en doe-boek over triadisch werken in de langdurige ggz

Het Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos hebben onderzoek gedaan bij de beweging Radicale vernieuwing in de langdurige ggz naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van cliënten. Het de rapportage van het actieonderzoek en een doe-boek naar aanleiding daarvan zijn nu gratis te downloaden.

Dat meldt Trimbos op 26 maart (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/nieuwe-publicaties-van-relatie-naar-netwerk-onderzoeksverslag-en-handig-doeboek-over-triadisch-werken/). Het onderzoek is richt zich op triadisch werken, waarbij cliënt, naasten en zorgverleners nauw met elkaar samenwerken. Dat vergroot de kans op herstel.

Stap in de wijk
Het gaat niet om het versterken en betrekken van naasten, maar ook om het betrekken van de omgeving van cliënten – bijvoorbeeld het opdoen van relaties met anderen binnen bijvoorbeeld dagbesteding of vrije tijd. Dat zie je onder andere bij de aanpak Stap in de wijk van RIBW Overijssel. Daar worden cliënten aangemoedigd om nieuwe contacten op te doen door deel te nemen aan activiteiten in de wijk. 

Spiegelgesprek
Eén van basiselementen van triadisch werken is daarnaast dat deelnemers gelijkwaardig zijn aan elkaar. Het Spiegelgesprek bij Mentum is daar een voorbeeld van. Cliënten en naasten vertellen over hun ervaringen met de zorg aan de betrokken professionals. De professionals luisteren, maar gaan niet in discussie. Cliënten en naasten hebben dus de regie, wat bijdraagt aan meer gelijkwaardigheid. Zo horen ze ook hoe andere cliënten en naasten de zorg ervaren.

Naast een rapportage van het onderzoek is een doe-boek ontwikkeld dat praktijken helpt bij de omslag van regels naar relaties en triadisch werken met een stappenplan. Het doe-boek bevat werkvormen en praktische opdrachten. Teams en organisaties kunnen daarmee zelf aan de slag met radicale vernieuwing. 

Download de rapportage (https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/verslag-van-het-actieonderzoek-bij-radicale-vernieuwing-langdurige-ggz/) van het Actieonderzoek en het doe-boek (https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/van-relatie-naar-netwerk-een-doeboek/).

 

Lees ook andere artikelen over langdurige ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/langdurige ggz)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

radicalevernieuwing radicalevernieuwing