De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
 

Vrij gehecht, een praktisch boek over hechting & relaties (https://www.ebook.nl/ebook/9789082801378-vrij-gehecht-jeroen-hoekman/)
Jeroen Hoekman

Iedereen heeft een hechtingspatroon, maar bijna niemand heeft hier weet van. Terwijl ons hechtingspatroon in grote mate bepaalt hoe we in het leven staan en hoe we met andere mensen omgaan. Vooral binnen de partnerrelatie kan ons hechtingspatroon voor spanning en problemen zorgen. Wat is nu jouw hechtingspatroon? En welke rol speelt het hechtingspatroon van jou en je partner in jullie relatie? Belangrijke vragen in een tijd waarin één op de drie (in de Randstad al haast één op de twee) huwelijken eindigt in een echtscheiding.

’Vrij gehecht’ geeft antwoord op deze vragen. Hierbij wordt ook ingegaan op de vraag hoe hechtingspatronen ontstaan. Er wordt verteld wat er nodig is om een ’zekere’ ofwel ’vrije’ hechting te ontwikkelen en wat voor effect het op onze relaties heeft als er tijdens onze jeugd niet aan deze voorwaarden is voldaan. Vervolgens worden er adviezen gegeven over wat je kunt doen om alsnog een zeker patroon te ontwikkelen, zodat je weer kunt genieten van je relatie. Ook wordt er aandacht besteed aan eventueel onderliggend (jeugd)trauma en daarvoor geschikte therapieën.  Lees verder... (https://www.ebook.nl/ebook/9789082801378-vrij-gehecht-jeroen-hoekman/)


Mijn ID van ADHD, Psycho-educatie over ADHD aan kinderen en jongeren (https://www.bsl.nl/shop/mijn-id-over-adhd-9789036829243)
Marleen Derkman, Sascha Roos, Emily van Tetering

Dit werkboek is bedoeld om een beter idee (ID) te krijgen van wat ADHD is. Samen met je behandelaar ga je kijken of jij kenmerken van ADHD bij jezelf herkent, bespreken jullie tips voor dingen die moeilijk zijn en staan jullie uitgebreid stil bij waar jij goed in bent. Ook bespreken jullie hoe het thuis en op school gaat en welke dingen jou, je ouders of leerkracht nog kunnen helpen bij de aandachtsproblemen en/of het drukke en impulsieve gedrag.

Dit werkboek bevat veel informatie, video’s en opdrachten waardoor je meer gaat leren over ADHD. Al je ideeën (ID-en) over ADHD kun je vervolgens invullen op je eigen ID-kaart van ADHD, deze vind je op de zijflap in het werkboek. Lees meer... (https://www.bsl.nl/shop/mijn-id-over-adhd-9789036829243)
 

Zo ongelukkig mogelijk in 8 stappen. Leefregels van een eigenzinnige psycholoog (https://www.boompsychologie.nl/100-15041_Zo-ongelukkig-mogelijk-in-8-stappen/)
Niels den Daas

Een recept voor geluk, dat is er niet. Maar een recept voor ongeluk is er wel degelijk! Vat alles persoonlijk op, geef geen grenzen aan, vergelijk jezelf voortdurend met anderen en ga er maar van uit dat je niet goed genoeg bent. Dit is een greep uit de 8 leefregels die wereldreiziger, psycholoog en coach Niels den Daas opstelde. In de zee aan zelfhulpboeken laat hij een lichtvoetig, en soms hilarisch, tegengeluid horen. Niet alles hoeft ingewikkeld te zijn, niet alles heeft veel woorden nodig.
In dit boek staan 8 hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een regel die ervoor zorgt dat je je snel zo ongelukkig en hopeloos mogelijk voelt. Den Daas legt uit met welke mindset en vaardigheden je de oefening tot een succes maakt, en hij geeft praktische tips over hoe je die aanpakt.

Tot slot beschrijft hij de knelpunten – want een valkuil van deze methode is dat lezers onverhoopt ontdekken wat zij anders zouden kunnen doen, waardoor zij gelukkiger worden, in plaats van ongelukkiger. Lees verder... (https://www.boompsychologie.nl/100-15041_Zo-ongelukkig-mogelijk-in-8-stappen/)

Breekbaar in beeld. Psychiatrie en film in 20 stereotypen (https://www.maklugarant.eu/nl/products/details/breekbaar-in-beeld-psychiatrie-en-film-in-20-stereotypen-dirk-moons-9789044139532-308654)
Dirk Moons

Heeft elke psychiatrische patiënt iets van Michael Myers uit Halloween in zich? Is elke psychiater een potentiële Hannibal Lecter? En lijkt elk psychiatrisch centrum op dat van One flew over the cuckoo’s nest? In dit boek wordt aan de hand van twintig klassieke stereotypes getracht een overzicht te geven van de wondere wereld van de filmpsychiatrie. Een wereld met z’n eigen wetten en gebruiken die soms ver verwijderd lijken van de realiteit. Dirk Moons is een psychiater-psychotherapeut die werkt voor CGG VAGGA en met een zelfstandige praktijk in Aarschot. Hij heeft zich gedurende jaren verdiept in de wereld van de Geestelijke Gezondheidszorg zoals die typisch voorkomt in de populaire speelfilm. De vele voordrachten en workshops die hieromtrent werden georganiseerd hebben uiteindelijk geleid tot dit boek. Lees verder... (https://www.maklugarant.eu/nl/products/details/breekbaar-in-beeld-psychiatrie-en-film-in-20-stereotypen-dirk-moons-9789044139532-308654)
 

Sweet memories (https://roselienbrondy.nl/product/sweet-memories-ebook/)
Rosalien Brondy

Sweet memories is een samenwerkingsverband met andere kunstenaars. De kunstenaars komen uit heel het land. Ze hebben verschillende achtergronden en identiteiten. Van hetero tot bi en van Nederlander tot Thais.

Als een zoete herinnering
Stap jij opeens mijn leven weer binnen
Lolly’s, drop en af en toe een zuurtje
Aan de lopende band of gewoon tussendoor
Wij; koek en ei
Zoals duo-drop onafscheidelijk
De kauwgom onder je schoen
Wat zou ik die tijd graag overdoen
Lees meer... (https://roselienbrondy.nl/product/sweet-memories-ebook/)

Filosoferen in de TBS. Het gesprek tussen een geestelijk verzorger en een TBS’er (https://noordboek.nl/boek/filosoferen-in-de-tbs/)
Okke Wisse

Een van de oudste geboden van de filosofie luidt: ken jezelf. Precies dat weet geestelijk verzorger Okke Wisse zijn dierbaarste tbs-patiënt, Stefan, in een twaalftal brieven duidelijk te maken. Hij analyseert het zelfbeeld van deze en andere tbs’ers aan de hand van denkers als Heidegger, Levinas en Lacan. Daarbij contrasteert hun zelfbeeld met dat van hemzelf. Er zijn overeenkomsten – beiden kampen met hetzelfde euvel: mens-zijn – maar Stefan en de meeste andere tbs-patiënten hadden de omstandigheden die hun ‘zelf’ vormden bepaald niet mee.

Dit roept bij Okke Wisse de vraag op wat idealiter behandeld zou moeten worden: de patiënt of de omstandigheden? Wisse is hoopvol: een mens kan altijd veranderen, vooral vanwege zijn gevoeligheid voor het verlangen en het appel van de ander.

Okke Wisse studeerde theologie aan de Vrije Universiteit en werkt al dertig jaar als geestelijk verzorger in justitiële en GGZ-instellingen. Hij constateert dat hij daarbij verschillende rollen aanneemt. Soms is hij vertrouwenspersoon (met ambtsgeheim), dan weer is hij raadsman, leraar, voorganger, coach… Intussen raakt hij via zijn patiënten vertrouwd met uiteenlopende culturen, mensvisies en zingevingstradities, die ook hemzelf aan het denken zetten. Hij is daarnaast counselor en coach. Lees verder... (https://noordboek.nl/boek/filosoferen-in-de-tbs/)


Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

----------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Bibliotheek Bibliotheek