Staat geeft tonnen uit aan ‘wachtgeld’ voor tbs-ers

De Nederlandse staat heeft de afgelopen drie jaar ruim 200.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers die langdurig moeten wachten op een behandelplek.

Tbs-veroordeelden die meer dan vier maanden moeten wachten hebben recht op compensatie. De verwachting is dat het totaalbedrag aan deze uitkeringen de komende jaren fors gaan oplopen.

Dat schrijft de Telegraaf op 13 maart (https://www.telegraaf.nl/nieuws/815481333/tonnen-aan-compensatie-voor-wachtende-tbs-ers-trap-na-voor-slachtoffers). Volgens misdaadjournalist Mick van Wely worden de bedragen steeds hoger door de groeiende wachtlijsten. Nu wachten ongeveer 170 veroordeelden op een plek in een tbs-kliniek. Door gebrek aan personeel en capaciteit zijn er te weinig behandelplekken. Voor de longstay zijn de wachtlijsten toegenomen met 150 procent.

De afgelopen jaren hebben 140 veroordeelden een compensatie gekregen. Soms is het een paar honderd euro per maand, soms gaat het om duizenden euro’s. Het hoogst uitgekeerde bedrag was 6900 euro. Niet al het geld gaat naar de veroordeelde. Als er vorderingen openstaan, gaat een deel van het bedrag naar nabestaanden en slachtoffers. 

Lees ook andere artikelen over tbs (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/tbs)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

tbs1 tbs1