Steeds meer vrouwen slikken ADHD-medicatie

Het aantal vrouwen dat ADHD-medicatie slikt is afgelopen jaar toegenomen met twintig procent. Daardoor waren er in 2023 ongeveer even veel mannen als vrouwen die een middel gebruiken: rond de 27 op de duizend personen. Ook bij jonge meisjes is een stijging te zien, het gebruik onder jongens nam juist af – al is hun aantal gebruikers nog steeds twee keer zo hoog als onder meisjes.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) (https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2024/20-meer-vrouwen-met-adhd-medicatie-1). De meest toegepaste ADHD-medicaties zijn methylfenidaat, dexamfetamine en lisdexamfetamine. Artsen schrijven atomoxetine en guanfacine iets minder vaak voor. Van al deze middelen werd methylfenidaat aan volwassenen (18-49 jaar), zowel bij mannen (72%) als bij vrouwen (68%) het meest verstrekt in 2023, gevolgd door dexamfetamine. Ook onder kinderen (6-17 jaar) werd methylfenidaat het meest verstrekt (83% bij jongens en 82% bij meisjes) en was lisdexamfetamine het op een na meest toegepaste middel.

Lees ook andere artikelen over ADHD (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/adhd)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

pillen pillen