Informatiebundel tbs en forensische zorg naar Tweede Kamer gestuurd

Het Forensisch Netwerk heeft deze week een informatiebundel over tbs en forensische zorg naar de Tweede Kamer gestuurd. Die is bedoeld ter voorbereiding op het debat over het gevangeniswezen en tbs op 15 februari in de Vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Maar het is handige info voor iedereen in de zorg.

De informatie is te vinden op de website van De Nederlandse ggz (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/forensisch-netwerk-stuurt-kamerleden-bundel-voor-debat). Het Forensisch Netwerk is een samenwerking tussen De Nederlandse ggz, Valente, VGN, TBS Nederland en Verslavingskunde Nederland. De bundel bevat de meest recente cijfers en kernthema’s, maar ook ideeën over het versterken van de keten en de capaciteit van forensische zorg. De Nederlandse ggz, Valente, VGN, TBS Nederland en Verslavingskunde Nederland hebben een aantal oplossingsrichtingen voor klinische zorg, ambulante zorg en beschermd wonen geformuleerd, waarvoor ze nu politieke steun vragen.

Mismatch
“De capaciteit van het hoogste beveiligingsniveau (tbs) staat onder druk, terwijl er een mismatch lijkt te zijn tussen vraag en aanbod op de lagere beveiligingsniveaus. Dit leidt bij sommige aanbieders bijvoorbeeld tot het opdrogen van wachtlijsten en zelfs leegstand”, schrijven de partijen in het netwerk. Er is een enorm personeelstekort en de bekostiging staat onder druk.

Doorstroom
“Recent kreeg het gebrek aan doorstroom en capaciteit politieke aandacht na een artikel in de Telegraaf waaruit bleek dat er soms ggz-cliënten zonder juridische titel toch in forensische zorg verblijven. Exact dit soort verstoppingen in de keten wil het Forensisch Netwerk helpen oplossen met politieke steun, schrijft De Nederlandse ggz.

De informatiebundel is hier te downloaden (https://cms.denederlandseggz.nl/assets/common/Informatiebundel-FZ-januari-2024.pdf).

Bekijk ook:

Factsheet forensische zorg De Nederlandse ggz (https://cms.denederlandseggz.nl/assets/common/Factsheet-forensische-zorg.-De-Nederlandse-ggz.pdf)

Factsheet Valente over forensische zorg (https://cms.denederlandseggz.nl/assets/common/Factsheet-Valente.pdf)

Factsheet TBS NL Door de jaren heen januari 2024 (https://cms.denederlandseggz.nl/assets/common/Factsheet-TBS-NL.-DOOR-DE-JAREN-HEEN-januari-2024.pdf)

 

Lees ook andere artikelen over tbs (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/tbs)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

grafiekmetmensen grafiekmetmensen