Nieuwe werkkaart ondersteunt naasten in ggz en sociaal domein

MantelzorgNL, MIND en Movisie hebben met hulp van Akwa GGZ een werkkaart gemaakt. Die helpt professionals in het sociaal domein en de ggz als het gaat om de inzet van naasten in de rol van mantelzorger. De werkkaart ondersteunt de beide domeinen ook in onderlinge samenwerking, want er is nog weinig synergie, zo concluderen MantelzorgNL en MIND Ypsilon.

Dat schrijft Akwa GGZ op 24 januari (https://akwaggz.nl/ondersteuning-van-naasten-als-mantelzorgers-doen-we-samen/). Cliënten in de ggz worden steeds minder lang opgenomen, dus de rol van familie en naasten wordt steeds belangrijker. Vroeger hadden ggz-organisaties preventieafdelingen die hen ondersteunden in de omgang. Die zijn allemaal wegbezuinigd, maar er werd geen alternatief opgebouwd binnen het sociale domein. Er is dus geen ‘probleemeigenaar’ meer. Er zijn wel steunpunten en mantelzorgondersteuners, maar die kunnen naasten van ggz-cliënten moeilijk bereiken, zegt MantelzorgNL. Zij moeten vaak zelf hun weg zien te vinden. Binnen de ggz is het voor professionals vaak ook niet duidelijk hoe de ondersteuning is geregeld.

Uitval voorkomen
Terwijl goede ondersteuning voor mantelzorgers heel belangrijk is, want iemand met een psychische kwetsbaarheid bijstaan kan een wissel trekken op naasten. Door onder andere de lange wachtlijsten wordt de druk op hen steeds groter. Temeer omdat zij geen professionals zijn. Dat verhoogt de kans op psychische gezondheidsklachten bij mantelzorgers. Maar vaak vragen zij niet om ondersteuning. Het is in ieders belang te voorkomen dat zij uitvallen.  

Afstemming
MantelzorgNL, MIND en Movisie pleiten voor meer warme overdracht ‘waarbij je met elkaar in gesprek gaat als collega’s onder elkaar’. Er moet meer afstemming komen over passende ondersteuning. Goede samenwerking zorgt voor verlichting voor alle partijen: cliënt, mantelzorger én professionals.

Download de werkkaart hier (PDF). (https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/62d555f2effdf4ca2572ddda258fd0b9.pdf)

Lees ook andere artikelen over mantelzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/mantelzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

werkkaart werkkaart