‘Laat Zorginstituut besluit nemen over afbouwmedicatie antidepressiva’

De Vereniging Afbouwmedicatie heeft minister Conny Helder van VWS deze week opgeroepen om gevolg te geven aan het advies van de NZa (https://verenigingafbouwmedicatie.nl/wp-content/uploads/2024/01/Brief_VAM_aan_Minister_Helder_24-01-2024.pdf). De zorgautoriteit heeft de minister geadviseerd om het Zorginstituut Nederland te vragen om een standpunt over de vergoeding van afbouwmedicatie, al dan niet via taperingstrips. Dat zou eindelijk duidelijkheid brengen in een slepende discussie. Maar Helder slaat het advies in de wind.

TEMPO
In een brief aan de Tweede Kamer (‘Stand van zaken afbouwmedicatie antidepressiva 2024 (https://verenigingafbouwmedicatie.nl/wp-content/uploads/2024/01/Y821a_Kamerbrief_afbouwmedicatie_18-01-2024.pdf)’ van 18 januari) schrijft de minister dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is voor nut en noodzaak en risico’s van afbouwmedicatie. Zij wil wachten op de resultaten van het TEMPO-onderzoek (https://www.radboudumc.nl/lopende-onderzoeken/tempo) door Radboudumc en Amsterdam UMC. Maar in dat onderzoek ‘probeert men – psychiaters? – op groepsniveau vast te kunnen stellen hoe de individuele patiënt zou moeten afbouwen’, aldus de Vereniging Afbouwmedicatie. Dat is een onmogelijke opgave, zo schrijven onderzoeker en ervaringsdeskundige Peter C. Groot (UMC Utrecht), psychiater Jim van Os (UMC Utrecht) en voorzitter Vereniging Afbouwmedicatie Pauline Dinkelberg.

Negatief besluit
Bovendien hebben patiënten en hulpverleners nu behoefte aan duidelijkheid. Ook een negatief besluit van Zorginstituut Nederland zou die bieden, aldus de vereniging. Want zo’n oordeel zou door een onafhankelijke rechter kunnen worden getoetst.

De Vereniging Afbouwmedicatie wil dat het Zorginstituut zich uitspreekt over de vraag of ‘magistrale bereide doseringen die vereist zijn voor afbouwschema’s die door huisartsen, psychiaters of andere zorgverleners aan individuele patiënten worden voorgeschreven’ via het basispakket moeten worden vergoed. Zo wordt de discussie niet alleen toegespitst op taperingstrips.

Lees ook andere artikelen over antidepressiva (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/antidepressiva)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

pillen pillen

Reacties
Reactie: (Annette Plooy)
12-2-2024, 16:53
De suggestie dat het TEMPO-onderzoek alleen kijkt naar resultaten op groepsniveau is onjuist. In dit onderzoek wordt immers ook gezocht naar patientkenmerken die zouden kunnen voorspellen wie het meeste risico loopt op onttrekkingsverschijnselen. Dit lijkt me heel bruikbaar op individueel niveau. Jammer dat de Vereniging Afbouwmedicatie meegaat in deze valse voorstelling van zaken en de voortgang van het onderzoek actief dwarsboomt.