Bodemprocedure HONOS+ vragenlijsten in mei voor de rechter

De rechtszaak die de actiegroep Vertrouwen in de GGZ aanspande tegen de NZa wordt op 22 mei behandeld door de Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. Het betreft de bodemprocedure over mogelijk privacygevoelige gegevens van ggz-cliënten die de Nederlandse Zorgautoriteit verzamelt via de HONOS+ vragenlijsten.

Dat meldt stichting Zorg-ict Zorgen op haar website (https://zorgictzorgen.nl/bodemprocedure-tegen-nza-over-giga-dataverzameling-ggz-data-op-22-mei-2024/). De zaak wordt behandeld door een Meervoudige Kamer van drie rechters. De gegevens uit de HONOS+ vragenlijsten dienen om het zorgprestatiemodel (ZPM) te ondersteunen. Dat is een nieuw bekostigingsmodel voor de ggz.

Voorzieningenrechter
In september 2023 vond al een zitting bij de voorzieningenrechter plaats. Dit was om het verzamelen en verwerken van de data te doen stoppen zolang er geen uitspraak in de bodemprocedure. De voorzieningenrechterwees dat verzoek van de actiegroep in november 2023 af.

Kamervragen
Eind vorig jaar vroeg MIND aan minister Helder van VWS om de dataverzameling te stoppen, omdat gegevens – na bezwaar van de betreffende cliënt – niet met terugwerkende kracht kunnen worden verwijderd. Naar aanleiding van een een bericht door GGZ Totaal (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4339821/nieuws/mind_nza_kan_honos_gegevens_niet_na_bezwaar_client_verwijderen.html) stelde Tweede Kamerlid Jimmy van Dijk (SP) Kamervragen hierover. Minister Helder zag toen geen reden om te stoppen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4366678/nieuws/minister_achteraf_getekende_privacyverklaringen_vrijwel_onmogelijk_te_honoreren.html) met de gegevensverzameling in de ggz. 

Lees ook andere artikelen over zorgprestatiemodel (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zorgprestatiemodel)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

dataverzameling dataverzameling