Joost Klein winnaar Popprijs 2024: Fuck de wachtlijsten!

Zaterdagavond 20 januari kreeg Joost Klein tijdens Eurosonic Noorderslag de Popprijs uitgereikt. Tijdens zijn ontvangstspeech trok hij van leer tegen de wachtlijsten in de ggz. “Een middelvinger in de lucht, fuck wachten!”, aldus Joost Klein. “De zorg moet sneller!”

Joost Klein deed die uitspraak na het spelen van zijn eerste nummer: Wachtmuziek. ”Ik wil dit moment ook gebruiken om hier te vertellen dat je niet alleen bent. Jarenlang kropen er hele nare dingen door m’n hoofd. Gelukkig heb ik samen met Tantu Beats muziek gevonden om hopelijk wat meer dingen bespreekbaar te maken”, zo voegde hij er aan toe. Ook riep hij zijn publiek op om vaker naar elkaar om te kijken. “Ik hoop dat jullie soms je omgeving en je vrienden een simpele ’hoe gaat het’ geven. Ik denk dat dat soms een heel groot verschil kan maken.” 

Therapeut
De rapper/zanger – die zelf kampt met geestelijke problemen – kon niet geloven dat hij de prijs had gewonnen, zo zei hij tegen het publiek. “Het voelt gewoon allemaal niet zo echt, maar daar weet mijn therapeut vast een antwoord op.”

Juryrapport
Volgens de jury van de Nederlandse Popprijs maakt Joost Klein indruk ‘met liedjes waarin op unieke wijze de tijdgeest wordt gevangen. Zijn liedjes verhalen over ernstig persoonlijk leed, zijn geestelijke problemen en de chaos van jong zijn anno 2024, maar zijn nooit gespeend van humor en bieden zijn luisteraars naast relativering en herkenning ook hoop’.

Songfestival
De sympathieke Fries maakt onconventionele gabberpop. Joost Klein bracht in 2022 het album Fryslân uit, met daarop nummers als Wachtmuziek en PTSD en nummers over geestelijke problemen of het verlies van zijn beide ouders. Vorig jaar scoorde hij een grote hit in Duitsland met het nummer Friesenjung. In mei van dit jaar zal Joost Klein voor Nederland uitkomen tijdens het Eurovisie Songfestival. Daarop hintte hij voortdurend tijdens het ontvangen van de Popprijs. “Twelve points go to the Netherlands”, zo schreeuwde hij uit.

 

Lees ook andere artikelen over muziek en ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/muziek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Joost-Fryslan Joost-Fryslan