Zorgelijk tekort aan schizofreniemedicijn Zypadhera

Het medicijn Zypadhera voor mensen met schizofrenie is nauwelijks nog beschikbaar. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert psychiaters om tijdelijk geen nieuwe behandelingen te starten met dit middel. Naar verwachting is Zypadhera tot februari 2024 beperkt beschikbaar. Ook in het buitenland is het bijna niet te krijgen.

Er is een zeer beperkte voorraad van Zypadhera 405 mg, 300 mg en 210 mg. Eind januari wordt een nieuwe levering van 405 mg verwacht. De situatie komt door ‘problemen met de productie en distributie bij de fabrikant’, aldus het CBG (https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2024/01/18/ernstig-tekort-aan-zypadhera). Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) spreekt van een ‘structureel beschikbaarheidsprobleem’.

Antipsychoticum
Zypadhera, met de werkzame stof olanzapine, is een antipsychoticum. Het wordt via een injectie in de spieren toegediend. Zypadhera wordt gebruikt voor de behandeling van schizofrenie. Het is het enige medicijn met olanzapine dat langdurig werkt. Volgens patiëntenverenigingen zijn zo’n 1400 mensen afhankelijk van het middel.  

Maatregelen
Om de nog beschikbare voorraad Zypadhera zo goed mogelijk in te zetten, adviseren het LCG, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en het expertisecentrum psychofarmacologie om nu geen nieuwe behandelingen met dit middel te starten. Ook raden ze aan om patiënten – indien mogelijk! – een andere toedieningsvorm van olanzapine of een ander antipsychoticum voor te schrijven. Daarnaast opperen ze om bestaande patiënten eenmalig een dosering van 300 mg te geven in plaats van de gebruikelijke 405 mg en dat met een kortere behandelinterval.

Ontzetting
Patiënten- en naastenorganisaties hebben met ontzetting op het bericht gereageerd (https://www.ypsilon.org/actueel-ypsilon/ontzetting-over-tekort-aan-medicijn-tegen-psychose/). Stress hierover kan leiden tot psychoses, zegt vereniging Anoiksis voor mensen met gevoeligheid voor psychose. Plusminus en MIND Ypsilon spreken van een ramp en noemen de voorgestelde maatregelen maar lapmiddelen. Het betreft een middel voor een zeer kwetsbare groep mensen voor wie het gebruik van medicijnen toch al moeilijk ligt. Bij overstappen op een ander middel is er risico op terugval.

Lees ook andere artikelen over antipsychotica (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/antipsychotica)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

zyphadera zyphadera