Zuid-Limburg start Instapmodel mentale gezondheid

Een aantal ggz-instellingen, ziekenhuizen, huisartsengroepen en zorgverzekeraars in Zuid-Limburg zijn samen het ‘Instapmodel mentale gezondheid’ gestart. Het is de ambitie om wachtlijsten te verkorten, de doorstroom naar de gespecialiseerde ggz te versnellen en de werkdruk van huisartsen te verlagen.

Dat schrijft Zuyderland op 16 januari op haar website (https://www.zuyderland.nl/nieuws/van-wij-lossen-jouw-probleem-op-naar-wat-heb-je-nodig/). Het instroommodel is gereed en in regio’s als Parkstad, Westelijke Mijnstreek en Maastricht is al gestart met een gezamenlijk multidisciplinair overleg. Er is nu ook subsidie om projectleiders aan te trekken binnen wijken of samenwerkingsverbanden.

Juiste plek
Om samenwerking te verbeteren en de geestelijke hulpverlening te reorganiseren is de Regionale Taskforce Wachtlijsten opgericht. De filosofie is: wegblijven van symptoombestrijding en kijken naar de ‘echte vraag’ zodat mensen op de juiste plek terecht komen. Dat kan de ggz zijn, maar ook het sociaal domein of het eigen netwerk. Op basis daarvan is het instroommodel in co-creatie ontwikkeld. Dat bestaat uit een aantal stappen waarin steeds meer duidelijk of een patiënt hulp nodig heeft en van wie of in welke vorm.

Consultatie
Cruciale elementen in het instroommodel zijn consultatie, het huisartsen MDO (Multidisciplinair Overleg) en het verkennend gesprek. Consultatie betekent dat de huisarts en POH-GGZ kunnen terugvallen op kennis van specialisten de ggz en het sociaal domein. Die specialisten zijn vaste contactpersonen.

Huisartsen MDO
Het huisartsen MDO is een platform waarin een team met vertegenwoordigers uit de ggz, sociaal domein, huisartsen maar ook ervaringsdeskundigen meedenken over een afzonderlijke cliënten met complexe vragen. Dat gebeurt anoniem. In Zuid-Limburg vindt dat nu vooral plaats binnen de huisartsenpraktijken, maar dat is niet werkbaar. Daarom worden straks MDO’s van verschillende praktijken gecombineerd. Het voordeel is dat professionals elkaar zo ook beter leren kennen.

Verkennend gesprek
Bij het verkennend gesprek sluiten behalve de cliënt een vertegenwoordiger uit de ggz en het sociaal domein aan. Dan wordt gekeken wat een patiënt zelf kan en zijn of haar netwerk en welke aanvullende hulpverlening nodig is. Anders dan in andere regio’s vindt het gesprek plaats voordat verwezen wordt naar een behandeling binnen de ggz. Zo wordt een deel van het werk verschoven van de achterkant – de ggz – naar de voorkant – huisarts en patiënt plus ggz en sociaal domein. Omdat de vraag eerder maar ook beter wordt beantwoord, zullen waarschijnlijk minder mensen in de ggz terechtkomen en komen ze meteen op de goede plek.

Partners
De deelnemende partners van het ‘Instapmodel mentale gezondheid’ zijn: Mondriaan, Zuyderland GGZ, Platform Zuid GGZ & OGGZ, Gemeente Heerlen, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Maastricht, Onderlinge Waarborgmaatschappij CZ Groep, ZIO Geestelijke Gezondheidszorg, Meditta Zorg, Huisartsen OZL, LEVANTOgroep, Coöperatie PsyZorg Zuid-Limburg, MET ggz, Lionarons GGZ, Maastricht UMC+ en VGZ.

 

Lees ook andere artikelen over samenwerking in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/samenwerking ggz)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Instroommodel-mentale-gezondheid Instroommodel-mentale-gezondheid