Minister: achteraf getekende privacyverklaringen vrijwel onmogelijk te honoreren

Minister Helder ziet geen reden om te stoppen met de gegevensverzameling in de ggz. Dat blijkt uit de antwoorden op Kamervragen van Jimmy Dijk (SP) over het bericht ’Gegevens HoNOS+ Dijk (SP) over het bericht ’Gegevens HoNOS  vragenlijst niet met terugwerkende kracht verwijderd (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4339821/nieuws/mind_nza_kan_honos_gegevens_niet_na_bezwaar_client_verwijderen.html)’ van MIND.

Eind november beschuldigde MIND de NZa ervan dat het HoNOS+ gegevens van mensen die op basis van een privacyverklaring bezwaar hebben gemaakt niet uit de database verwijdert. De belangenvereniging roept de zorgautoriteit daarom op om te stoppen met de dataverzameling. De NZa zegt dat het opsporen van gegevens van bezwaarmakers de privacy juist aantast.

In de Kamervragen vraagt Jimmy Dijk of het door alle ophef die rond deze database is ontstaan, misschien verstandig is om met deze database te stoppen en te zoeken naar alternatieven. Dat is de Minister echter niet van plan: ”De NZa vraagt informatie uit bij zorgaanbieders om te zorgen voor een toegankelijke en betaalbare ggz in Nederland. Het zorgprestatiemodel draagt in combinatie met de zorgvraagtypering
bij aan een beter toegankelijke ggz. Voor de (door-)ontwikkeling van de zorgvraagtypering is goede informatie nodig. Ik vind het belangrijk dat dit met aandacht voor zorgvuldig en proportioneel gebruik van persoonlijke data gebeurt.”

Gepseudonimiseerd versus geanonimiseerd

Volgens de Minister is het ”theoretisch niet uit te sluiten is dat de NZa aan de hand van andere gegevens die zij tot haar beschikking heeft, de aangeleverde gegevens zou kunnen herleiden tot een natuurlijk persoon. Om deze reden hanteert de NZa voor de aangeleverde gegevens het beveiligingsregime van gepseudonimiseerde gegevens. Dit betekent dat de NZa zeer strenge organisatorische en technische maatregelen genomen heeft om te voorkomen dat de aangeleverde gegevens te herleiden zijn tot een natuurlijke persoon. In het geval van anonieme gegevens zou het ook in combinatie met aanvullende gegevens niet mogelijk zijn om de gegevens tot een natuurlijke persoon te herleiden.” Vandaar dat de NZa spreekt over gepseudonimiseerde, en niet over geanonimiseerde persoonsgegevens.

Onwerkbare situatie

De ”zeer strenge organisatorische en technische maatregelen” die de NZa genomen heeft om te voorkomen dat gegevens naar personen worden herleid, maken het echter ook voor de NZa vrijwel onmogelijk om gegevens van achteraf getekende privacyverklaringen te verwijderen. Dan zouden die privacyverklaringen immers moeten worden herleid naar individuele personen, en daar zijn dus maatregelen tegen genomen.
”Het is theoretisch denkbaar dat de aangeleverde bestanden met terugwerkende kracht worden verwijderd”, aldus de Staatssecretaris, maar ”daarbij zouden dan alle overige data uit dit bestand opnieuw aangeleverd moeten worden.”
Volgens de NZa zou dit door hoge administratieve lasten een onwerkbare situatie opleveren.

De volledige Kamerbrief is hier terug te vinden (https://open.overheid.nl/documenten/b8173b18-3c9a-4339-828f-579a3d3e2f73/file).

Lees ook andere artikelen over het zorgprestatiemodel (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zorgprestatiemodel)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

bureaucratie bureaucratie

Reacties
Reactie: (Guus Cruts)
4-2-2024, 12:58
En op de website van het ministerie kunnen we zien dat Pia Dijkstra er nu ook is bijgekomen als Minister voor Medische Zorg: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport

Reactie: (GGZTotaal)
20-1-2024, 11:41
Je hebt helemaal gelijk, Guus! We hebben het aangepast.

Reactie: (Guus Cruts)
17-1-2024, 10:44
Maar het is toch: minister Helder? Zij is nu toch zelfs de minister geworden van het hele ministerie van VWS nu Kuipers plotseling is verdwenen? Zo staat het nu ook inmiddels op de officiële website: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport