ADHD-medicatie en het (lichte) risico op hart- en vaatziekten

Een grootschalige Zweedse studie suggereert dat langdurig gebruik van medicatie voor de behandeling van ADHD gepaard gaat met een klein, maar statistisch significant, verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Het verhoogde risico werd alleen waargenomen voor hypertensie en arteriële aandoeningen, was dosisafhankelijk en hoger bij stimulerende middelen dan bij niet-stimulerende ADHD-medicijnen.

Hoofdonderzoeker bij het Karolinska Instituut in Stockholm: ”Clinici moeten waakzaam zijn bij het monitoren van tekenen en symptomen van hart- en vaatziekten, vooral bij degenen die hogere doses ontvangen. Behandelbeslissingen moeten, zoals altijd, gebaseerd zijn op een zorgvuldige afweging van potentiële voordelen en risico’s op het niveau van de individuele patiënt, in plaats van eenvoudige aanbevelingen die voor iedereen gelden.”

Onderzoekslacunes

Het gebruik van medicatie voor de behandeling van ADHD is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen, zowel bij kinderen als volwassenen. Het potentiële risico op hart- en vaatziekten bij langdurig gebruik van ADHD-medicatie blijft onduidelijk. De meeste ”longitudinale” studies die naar de associatie hebben gekeken, hebben een gemiddelde follow-up tijd van niet meer dan 2 jaar, schrijven de auteurs.

In tegenstelling hiermee beoordeelde de Zweedse studie het verband tussen het cumulatieve gebruik van ADHD-medicatie bij kinderen en volwassenen gedurende maximaal 14 jaar. Ze keken ook of er verschillen waren tussen de soorten medicatie en doseringen, soorten hart- en vaatziekten, geslacht en leeftijd.

Van de 278.027 personen in de leeftijd van 6-64 jaar die waren gediagnosticeerd met ADHD of ADHD-medicatie kregen, werden 10.388 met hart-en vaatziekten geïdentificeerd en gematcht met 51.672 controlegevallen zonder de aandoening. Een langere cumulatieve duur van het gebruik van ADHD-medicatie bleek gepaard te gaan met een statistisch significant verhoogd risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met geen gebruik van ADHD-medicatie.

De onderzoekers wijzen er met nadruk op dat het gaat om een klein (maar statistisch significant) verhoogd risico.

Het onderzoek werd op 22 november online gepubliceerd in JAMA Psychiatry. (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2811812)

Lees ook andere artikelen over ADHD-medicatie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/ritalin)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ritalin ritalin